Počinje primjena novog Zakona o nošenju oružja i municije KS

Vijesti 03. apr 201811:21 > 11:25
Pixabay

Na području Kantona Sarajeva od danas počinje primjena novog Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Osnovni razlog za donošenje ovog Zakona bio je usklađivanje sa međunarodnim standardima, naročito u pogledu četiri ključna pitanja i to definicije, kategorizacije oružja, izgleda isprava o oružju te kaznenih odredbi.

Kako je za Fenu rekao ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Vedran Mulabdić, koji je i predlagač ovog Zakona, u odnosu na raniji, u novom Zakonu značenje pojmova je obrađeno detaljnije i sistematičnije s nizom novih koji nisu bili obuhvaćeni dosadašnjim propisom.

Obrađeno je značenje 55 pojmova.

“Potpuno nove odredbe u koje su direktno inkorporirane usklađene odredbe sa međunarodnim standardima, odnose se na kategorizaciju oružja i to na kategorije A, B, C i D. Kategorija A podrazumijeva zabranjeno oružje, kategorija B oružje za koje je potrebno prethodno odobrenje, kategorija C oružje za koje je potrebna prijava nadležnom organu i oružje kategorije D je dozvoljeno oružje za koje nije potrebno odobrenje niti prijava nadležnom organu”, kazao je Mulabdić.

Istakao je da za izdavanje odobrenja za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije, vođenje propisanih evidencija i vršenje drugih poslova i zadataka, a koji su propisani Zakonom o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, kao i Zakonom o unutrašnjim poslovima KS, direktna su nadležnost Uprave policije, tako da je niz rješenja u novom Zakonu prilagođeno tim činjenicama.

“Novina u Zakonu je i da lovačke organizacije, kao i streljačke organizacije, vrše obuku u pogledu utvrđivanja tehničkog znanja za pravilno rukovanje oružjem i poznavanja propisa koji se odnose na držanje, čuvanje i nošenje oružja”, pojasnio je Mulabdić.

Kao jedan od općih uvjeta za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja za fizička lica, kazao je ministar, propisana je minimalna starosna dob od 21 godinu.

“Odobrenje za nabavljanje oružja može se dati i fizičkom licu sa navršenih 18 godina ako je drugim zakonom ili aktom ovlašteno za nabavljanje i držanje oružja, ako je član sportske streljačke organizacije koji se aktivno takmiči u streljaštvu ili ako ima položen lovački ispit”, rekao je Mulabdić.

Interesi javnog mira i sigurnosti u postupku zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja, koji su ranije bili propisani posebnim članom, po novom Zakonu razvrstani su kao jedan od općih uslova.

“Kao posebni uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavljanje oružja, pak, propisani su zdravstvena sposobnost za držanje i nošenje oružja i raspolaganje tehničkim znanjem za pravilno rukovanje oružjem, te poznavanje propisa koji se odnose na držanje i nošenje oružja. Postupak za utvrđivanje općih i posebnih uvjeta neće se sprovoditi za podnosioca zahtjeva koji već ima važeći oružni list”, istakao je Mulabdić, dodajući da nadležne policijske uprave imaju ovlaštenja da u svako doba mogu vršiti provjere ispunjavanja općih i posebnih uvjeta.

N1

Novim Zakonom izvršeno je i pooštravanje kaznene politike i sistematičnije su određene prekršajne sankcije, zavisno od prirode i težine prekršaja kao i drugih značajnih okolnosti za određivanje prekršajne sankcije.

“Odredbama novog Zakona data je obaveza zdravstvenoj ustanovi i svakoj osobi koje ima saznanja o promjeni zdravstvenog stanja osobe koja posjeduje oružje, a koje može uticati na sposobnost za držanje i nošenje oružja, da su dužni odmah po saznanju za takvu promjenu obavijestiti nadležnu policijsku upravu ili najbližu policijsku stanicu. U skladu s tim, navedene su i odredbe o upućivanju na vanredni zdravstveni pregled, rokovima i troškovima. Navedene odredbe su preventivnog karaktera koje ide u pravcu podizanja nivoa sigurnosti građana Kantona Sarajevo”, kazao je Mulabdić.

Zdravstvene ustanove koje imaju saznanja o promjeni zdravstvenog stanja osobe koja posjeduje oružje koja može uticati na sposobnost za držanje i nošenje oružja, a o tome ne obavijeste nadležnu policijsku upravu ili najbližu policijsku stanicu bit će kažnjeni novčanom kaznom u iznosu od 10.000 do 15.000 KM.

Novim Zakonom propisana je legalizacija oružja, kao i amnestija koji su vrlo važni postupci koji idu u pravcu postizanja višeg nivoa sigurnosti građana.

“Osobe koje posjeduju oružje kategorije B, a nemaju isprave o oružju i isto nisu prema ranije važećim propisima registrovali, bez obaveze dokazivanja porijekla oružja, dužni su najkasnije do 31. decembra 2018. godine podnijeti zahtjev za izdavanje isprave o oružju. Ukoliko podnosilac zahtjeva ne ispunjava uslove propisane Zakonom ili se oružje potražuje od nadležnih organa ili je već registrirano, isto se neće legalizirati”, naglasio je Mulabdić.

Novim Zakonom regulirana su i pitanja nabavke i držanja starog oružja, sakupljanja starog oružja, kao i kolekcionarstva.

“S obzirom na činjenicu da se radi o izuzetno značajnom propisu za ukupnu sigurnost na području Kantona Sarajevo, dosljedna primjena i poštivanje odredaba novog Zakona znatno će doprinijeti postizanju višeg nivoa sigurnosti građana. Naši građani za sva eventualna pitanja i pojašnjenja vezana za primjenu novog Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, mogu se obratiti nadležnoj policijskoj upravi prema mjestu prebivališta”, rekao je Mulabdić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.