Dodik: U BiH jedino Republika Srpska funkcioniše

Vijesti 03. apr 201813:52 > 14:36
N1

U obraćanju medijima je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske (RS) izrazio zahvalnost Srbiji za finansijsku pomoć za nekoliko opština u RS-u. To je novi oblik pomoći RS-u, koji do sada nije postojao, te će RS slijediti politiku Srbije po pitanju Kosova, rekao je Dodik. Smatra da BiH trenutno politički i institucionalno ne funkcioniše.

Dodik je ukazao da će pomoć Srbije opštinama u RS-u doprinijeti rješavanju komunalnih problema, što će obradovati građane.

“Često me pitaju kakav je to odnos između Srbije i RS i šta znače specijalni odnosi. Ova pomoć je izraz takvih odnosa. Ovo je novi segment pomoći Srbije koji do sada nije postojao. Do sada je postojala isključivo politička podrška. Kroz ovu pomoć će Srbija biti prisutna u RS-u. Pomoć ovim opštinama nije selektivno birana, već su pomoć dobile opštine kojima je ona bila potrebna bez obizra ko je vlast u tim opštinama. Srbija je RS-u pomogla onda kada su i jedna i druga bile pogođene poplavama 2014. Ljudi su vrlo zahvalni što je Srbija obnovila škole u Doboju i Šamcu. Ovu pomoć je inicirao predsjednik, Aleksandar Vučić”, kazao je Dodik.

Podsjetio je i na to da su već realizovani neki projekti u RS-u koje je Srbija finansirala, kao što je most Bratunac-Ljubija, za kojeg se čeka prevazilaženje administrativnih prepreka za njegovo otvaranje za saobraćaj.

Informisao je Vučića o ukupnim okolnostima u RS-u i BiH.

“Rekao sam da institucije RS-a funkcionišu, da ekonomija raste, da smo zabilježili ekonomski rast od 3,2 posto”, naglasio je Dodik.

Još jednom je ponovio da će RS u potpunosti slijediti politiku Beograda i Srbije po pitanju Kosova.

“Za nas je pitanje Kosova zapravo pitanje državotvornosti i doživljavamo ga emotivno. RS je donijela odluku da ako Kosovo postane članica Ujedinjenih nacija (UN), to će značiti nezavisnost RS-a. Nemojte sumnjati da ćemo u potpunosti slijediti politiku Srbije u slučaju Kosova”, rekao je Dodik.

Prema njegovom mišljenju, u BiH je u potpunosti zamrla politička i institucionalna aktivnost, te da ona samo postoji u smislu posjeta stranih zvaničnika. Govoreći o stanju u BiH, rekao je sljedeće:

“Odnosi između Hrvata i Bošnjaka su zategnuti što se odražava na rad institucija. Dva mjeseca nije održana sjednica Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine (P FBiH). Jedino funkcioniše RS”, kazao je.

Naveo je ranije poznat stav, a to je da su Srbi iz RS-a i Srbije jedan narod, narod koji ima zajednički identitet.

Komentarišući posljednje incidente na Kosovskoj Mitrovici, Dodik je kazao da se tada još jednom pokazalo da međunarodna zajednica ima duple aršine.

“Dugo sam u politici i slušao sam strance kako probleme treba rješavati dijalogom. Zar nije bilo vidljivo da je u toku posjete Đurića upravo bio potreban dijalog, a ne incidenti. Cinično je zvučao poziv Evropske unije za smirivanjem tenzija i neupotrebljavanjem sile, a sila je već bila upotrebljena. Jasno je da će međunarodna zajednica na Kosovu štiti ranije odluke, baš kao što je to činila u BiH, bez obzira što je BiH propala država. Mi jesmo zahvalni međunarodnoj zajednici na pruženoj pomoći i želimo s njima sarađivati, ali ne želimo da nas vode i da nam naređuju. U BiH je to pretjerano izraženo. BiH neće priznati nezavisnost Kosova, iako na nas vrše pritisak ambasadori zapadnih zemalja”, zaključio je Dodik. 

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.