Najavljene nove mjere u javnom prevozu u Sarajevu

Vijesti 03. apr 201815:16 > 15:43
N1

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo (KS) namjerava poboljšati sigurnost u vozilima javnog gradskog prevoza kontrolisanom i elektronskom naplatom karata. Uspostavit će se i sistem nadzora i upravljanja javnim gradskim prevozom, što će značiti i ugrađivanje "panik tastera" u vozilima, čime će vozač odmah alarmirati dispečera i policiju.

“Sistem upravljanja saobraćajem mora da prati svako vozilo na liniji u realnom vremenu, vrijeme odziva maksimalno dvije sekunde. Praćenje rada vozila u saobraćaju se vrti u disperčerskom centru operatera na velikom panelu. Dispečer ima mogućnost slanja SMS poruke pojedinom vozaču ili svim vozačima. SMS poruka se prikazuje na ekranu vozačkog računara i prilikom dolaska poruke mora imati zvučni signal. Vozač preko računara mora imati dolaska poruke mogućnost obavještavanja dispečera i policije u slučaju incidentnih situacija “panik taster”. Dispečer na posebnom ekranu putem postavljenih video kamera prati situaciju i na stajalištima. U slučaju potrebe dispečer može na displejima za obavještavanje putnika na stajalištima proslijediti određene informacije”, navedeno je u odgovoru na inicijativu Marija Vukasovića, zastupnika Naše stranke (NS) u Skupštini Kantona Sarajevo (KS).

  U ovu svrhu, resorno ministarstvo je planom nabavki za ovu godinu planiralo finansijska sredstva.

Skupština KS
Skupština KS

Vukasović je kao razlog za inicijativu naveo nedavni fizički napad metalnim palicama na građanina u tramvaju, koji je pokušao odbraniti drugu osobu od krađe i pri tome zadobio povrede glave.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.