Ured za reviziju institucija: Ukazivali smo na nedostatke

Vijesti 03. apr 201819:56 > 20:02
Anadolija

Centralna izborna komisija (CIK) BiH odbacuje kao neistinite tvrdnje koje se plasiraju u javnosti o „nestanku više od 35 tona glasačkih listića“. O cijelom slučaju smo zatražili i komentar Ureda za reviziju institucija BiH.

“Ured za reviziju institucija BiH je i u izvještajima prethodnih godina ukazivao da je sistem vođenja skladišta u kojem se skladišti izborni materijal ima nedostataka i da isti treba biti unaprijeđen. U Izvještaju o obavljenoj reviziji za 2016. godinu konstatovali smo da nisu osigurani uslovi za adekvatno praćenje realizacije ugovora o nabavci materijala, jer jedinice mjere za robu (izborni materijal) u poslovnoj dokumentaciji (okvirni sporazum, otpremnica, faktura, izvještaj o zaduženju/razduženju) nisu jednoobrazno prikazivane”, stoji u odgovoru Ureda za reviziju institucija BiH.

Kako je navedeno, prilikom revizije obavljenog popisa materijala konstatovano je da je Centralna izborna komisija izvršila popis materijala u skladištu na bazi vanbilansnih skladišnih evidencija te propratne skladišne dokumentacije (otpremnice, izlazi, specifikacije dobavljača i sl).

 “U tom je smislu skrenuta pažnja na potrebu uspostavljanja materijalnog knjigovodstva i procedura postupanja sa materijalom u skladištu. Komisiji je u izvještaju data preporuka da stvori pretpostavke za provođenje popisa i iskazivanja tačnog stanja materijala, te daljim aktivnostima omogući ekonomično postupanje prilikom nabavki i trošenja materijala, bez stvaranja zaliha koje uzrokuju dodatne troškove. Revizija je konstatovala da je Centralna izborna komisija imenovala osobu za praćenje i izvještavanje o realizaciji ugovorenih usluga štampanja i pakovanja glasačkih listića te da je takvo izvještavanje vršeno usmeno”, navode iz Ureda za reviziju institucija BiH.

Centralna izborna komisija (CIK) BiH danas je odbacila kao neistinite tvrdnje koje se plasiraju u javnosti o nestanku više od 35 tona glasačkih listića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.