Adem Zolj imenovan za premijera Kantona Sarajevo

Vijesti 04. apr 201811:05 > 12:56
N1

Na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, Adem Zolj imenovan je za novog premijera ovog kantona. Njegovo imenovanje je uslijedilo nakon što je Skupština 19. marta, Elmedina Konakovića razriješila funkcije. Novoimenovani premijer dolazi iz redova Stranke demokratske akcije (SDA).

Od 1997. do 2015. godine, Zolj je bio direktor Direkcije za puteve KS, a od 1. decembra 2016. je jedan od izvršnih direktora u Autocestama Federacije BiH.

”Za” Zolja je glasalo 19 zastupnika, 10 je bilo ”protiv” i jedan “suzdržan”.

N1

Nakon imenovanja Zolja, imenovana je i Vlada KS koju čine isti ministri kao i u prethodnom sazivu.

 Konaković je razriješen premijerske funkcije nakon unutarstranačkih sukoba u SDA.

Njegova neslaganja sa stranačkim rukovodstvom, koja su se prije svega odnosila na kadroviranje i rad pojedinih javnih preduzeća, su okončana njegovim istupanjem iz SDA.

Potom je Konaković osnovao svoju političku stranku koju je nazvao “Narod i pravda”. Nekoliko opštinskih vijećnika i kantonalnih zastupnika je istupilo iz SDA i pridružilo se Konakovićevom političkom projektu.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.