Saopćenje KCUS-a: Podrška zdravstvenim radnicima

Vijesti 04. apr 201812:41 > 12:50
N1

Klinički centar Univerziteta u Sarajevu saopćio je danas da podržava zdravstvene radnike u traženju zaštite na radnom mjestu.

”Imajući u vidu najavljene proteste zdravstvenih radnika, koji traže zaštitu od svakodnevnih napada i pritisaka kojima su izloženi, ovim putem informišemo javnost sljedeće: prof dr. Sebija Izetbegović, u vrijeme obnašanja funkcije direktorice Opće bolnice „Prim.dr.Abdulah Nakaš“, u dva navrata se pismenim putem obratila Ministarstvu zdravstva KS tražeći zaštitu zdravstvenih radnika, dok su na radnom mjestu”, saopćeno je iz KCUS-a danas.

Prvi put, prof.dr.Izetbegović, obratila se tadašnjem ministru dr. Eldanu Lokmiću, 2014.godine. Nažalost, Zahtjev prof.dr. Izetbegović nije naišao na razumijevanje. Prof.dr. Izetbegović, 2015.godine, ponovila je Zahtjev za zaštitu zdravstvenih uposlenika dok su na radnom mjestu, kao hitan. Zahtjev je dostavljen tadašnoj ministrici Ministarstva zdravstva KS prim.dr.Emiri Mikulec – Tanović. Ponovo nije bilo odgovora.

Pošto nijedan od upućenih Zahtjeva nije naišao na podršku, zdravstveni radnici su i dalje nastavili raditi pod velikim pritiskom i povremenim prijetnjama i napadima. Klinički centar Univerziteta u Sarajevu daje punu podršku zdravstvenim radnicima u traženju zaštite na radnim mjestima, saopćeno je iz KCUS-a.

Podsjećamo, zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo (KS) će sutra održati desetominutni protest upozorenja. Protest će početi 13:30 sati ispred svih organizacionih jedinica Domova zdravlja KS, rekao je Zdravko Margeta, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije Javne ustanove Dom zdravlja KS.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.