Irinej: Ne možemo tražiti svoja prava ugrožavajući tuđa

Vijesti 04. apr 201814:02 > 14:18
Tanjug/Televizija Hram/Ðakon Dragan S. Tanasijević

Zaboravljamo da je neophodno poštovati sebe i svetinju svoga tela koje je hram Duha Svetoga, kako bismo mogli naći pravu meru svega prolaznog, pošovati bližnjeg, njegovu slobodu, svetinju opšteg i zajedničkog dobra, kao i ličnih potreba, naveo je patrijarh Irinej, poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Poglavar SPC, patrijarh Irinej čestitao je danas vjernicima koji obilježavaju Uskrs po julijanskom kalendaru, poručivši u uskršnjoj poslanici da iskrenost i uzajamno praštanje treba da krase svaku porodicu.

Kako je naveo u poslanici, danas smo svjedoci sveopšteg otuđenja i razdora, najprije u samoj porodici, gdje je zajednica među supružnicima sve nestabilnija, a međusobno nepoštovanje roditelja ostavlja neizbrisivu ranu na dječjim dušama.

“Zaboravljamo da je neophodno poštovati sebe i svetinju svoga tela koje je hram Duha Svetoga, kako bismo mogli naći pravu meru svega prolaznog, poštovati bližnjeg, njegovu slobodu, svetinju opšteg i zajedničkog dobra, kao i ličnih potreba”, naveo je Irinej.

On je u ime SPC-a pozvao svoju duhovnu djecu da poštuju i čuvaju svetinju braka, koji je temelj zdrave i nerazorive porodice.

“Čedomorstvo, najveći zločin ovoga veka, nažalost, prisutno je i u našem narodu. Prema statističkim podacima, svake godine u Srbiji nestaje čitav jedan grad. U svetlosti Hristovog Vaskrsenja svako začeće, rođenje i svako ljudsko biće jesu dar Božji koji ima večni smisao i rađa se za večnost”, naveo je on.

Patrijarh je poručio kako iskrenost i uzajamno praštanje treba da krase svaku porodicu. Dodao je da u danima radosti, povodom praznika, ne treba zaboraviti ni ljudsku bol, patnju i stradanje, kao ni bolesne, stare i iznemogle, siromašne, izbegle i prognane.

“Neprestano sastradavamo sa sveštenstvom i monaštvom, sa našim vernim narodom i decom Kosova i Metohije, koji su naša savest i bez kojih je srpska duhovna svest slaba i ništavna. Okrepljeni vašom snagom i odlučnošću, neprestano prinosimo molitve da istrajete i da nam svima kosovski zavet bude most između nebeske i zemaljske Srbije. Mi ne smemo zbog nepravde klonuti, ne smemo se uplašiti, već se opredeliti za Carstvo nebesko sa svetim knezom Lazarom, koji je prineo žrtvu kao i vi što danas prinosite”, rekao je Irinej.

On je dodao da nepravda nije mimoišla mnogostradalni, ali nikada pogaženi i poniženi, srpski narod koji iduće godine proslavlja osam vijekova samostalnosti crkve i države.

Povodom najradosnijeg hrišćanskog praznika, u Beogradu će od 6. do 8. aprila na Adi Ciganliji biti organizovana manifestacija Uskrs u Beogradu, a za sve posjetioce, pogotovo djecu, pripremljen je bogat tematski program, poput farbanja jaja i kreativnih radionica.

Manifestacija povodom Uskrsa u Beogradu biće otvorena u 10.30 časova u petak na makiškoj strani Ade Ciganlije, a organizatori očekuju da ove godine bude oboren prošlogodišnji rekord od 6.000 ofarbanih jaja.

Uskrs se po julijanskom kalendaru obilježava u nedelju, 8. aprila, nakon Velikog petka i subote.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.