Naša stranka optužuje novog premijera KS-a za plagijat

Vijesti 04. apr 201816:54 > 19:02
N1

Novi premijer Kantona Sarajevo je Adem Zolj iz SDA. Skupština mu je povjerila mandat sa 19 glasova za, 10 protiv i jednim suzdržanim.

“Mir s vama”, ovom rečenicom sada novi premjer KS započeo je svoje izlaganje pred zastupnicima. Radit će kaže na reformama, započetim projektima borbi protiv korupcije i kriminala. Građani će, kaže, rezultate vidjeti svojim očima. Istakao je kako nije klasični političar već projekt menadžer.

“Ja sam čovjek operativac, znači znam gdje su problemi, znam da treba pregovarati i sa Vladom i sa vlasnicima instalacija i sa načelnicima opština da bi se realizovao neki projekat. Plašim se da je do sada praksa bila mene interesuje ko će raditi, ko će izvoditi radove, a kako će se izvoditi, tu nije bilo komunikacije. Zato vi i nemate projekata”, tvrdi Adem Zolj, premijer KS.

Iz Naše stranke su novog premijera su optužili da mu je dio ekspozea plagijat, prepisan iz naučnog rada iz 2004. godine. Nisu podržali njegovo imenovanje, a i sami kažu kako je ovo nezahvalna pozicije jer je ostalo šest mjeseci do kraja mandata, te da je Zolj prihvatio ovu funkciju zašto što niko drugi nije htio.

“Ovo je ista Vlada, imamo premijera koji je drugi ministar saobraćaja, sada ćemo imati dva ministra saobraćaja i jedino u ekspozeu što je bilo konkretno je bilo iz te oblasti”, kaže Edin Forto, zastupnik u Skupštini KS (Naša stranka).

Iz SDA pak kažu kako će Zolj nastaviti put koji je dogovoren između koalicije koja danas čini Vladu KS.

“Opozicija je uvijek skeptična, na njih se ne trebamo osvrtati. Oni koji hoće da rade sjede u poziciji, oni koji hoće da kritikuju sjede u opoziciji”, smatra Mirza Čelik, šef kluba SDA u Skupštini KS.

Ni u SBB-u nisu previše optimistični, iako su glasali za novog premijera.

“Da smo bilo kojim slučajem opstruirali ovaj prijedlog SDA sigurno bi bili optuženi da na neki način opstruiramo procese u ovom društvu. Mi smo samo dali podršku njihovom prijedlogu i da oni urade, očekujući da će novi premijer imati viziju i da odgovori na neka pitanja na koja prethodni nije odgovorio, a ima ih puno”, ističe Zvonko Marić, zastupnik u Skupštini KS (SBB).

Vrijeme za rješavanje problema ističe jer do izbora je ostalo šest mjeseci. Pred budućim premijerom su mnogi izazovi.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.