Sumnja u iskorištavanje studenata i pranje 50 miliona KM

Vijesti 04. apr 201818:24 > 19:04
N1

Jedan od predmeta o kojem se posljednjih mjeseci govori sve češće je "Zadruga". Riječ je o radnjama sarajevskog kantonalnog tužilaštva. Za razliku od nekih drugih ovaj bi, kako sada stvari stoje, mogao baš potrajati.

Da se iza brda nešto ozbiljno valja moglo bi se zaključiti iz nemogućnosti da se od kantonalnog tužilaštva dobije bilo kakva informacija o “Zadruzi” osim one da je istraga u toku.

Sistem koji se istražuje je sljedeći:

Firma uplati Agenciji za posredovanje pri zapošljavanju novac za angažovanje određenog broja osoba. Uplati ga preko računa. Agencija ispuni fiktivne ugovore i izvrši isplatu u gotovini na ime isto tako fiktivno obavljenog posla. Procenat zadržava agencija, a firmi vrati na ovaj način „opran“ novac. Za stručnjake riječ je o prljanju, a ne pranju. Za ove potrebe iskorišteni su podaci nekoliko hiljada studenata.

Centralni osumnjičeni su E. i S. Đ., vlasnici Agencije za posredovanje pri zapošljavanju „Eslider“ i „Leading“. Terete se da su od 2010. do 2018. godine organizovali kriminalnu grupu. Imena je još mnogo, zaposlenih i vlasnika brojnih kompanija. U akciji “Zadruga” u posljednja nešto više od tri mjeseca saslušano je više od 100 osumnjičenih, hapšenja su bila relativno česta i iznenadna. Sumnja je na prljanje više od 50 miliona maraka i utaju poreza.

“U pitanju je možda najveća postratna afera u BiH. Prema našim informacijama imate pritiske unutar Tužilaštva KS, tužioci su pod pritiskom. Imamo pouzdane informacije da bi predmet ‘Zadruga’ mogao odvesti do centrala određenih političkih partija”, tvrdi Avdo Avdić, novinar.

Po Avdićevim riječima u tužilaštvu postoje i pritisci od pravosudnih radnika koji, kako kaže, pokušavaju da ublaže situaciju i usmjere istragu u drugom pravcu. Posljednji u nizu je bivši direktor Sarajevske filharmonije Emir Nuhanović koji je osumnjičen za pranje novca posredstvom jednog udruženja. Nuhanoviću je Kantonalni sud u Sarajevu već odredio jednomjesečni pritvor.

Broj predmeta organizovanog kriminala pred kantonalnim Tužilaštvom raste posljednjih godina. Ova godina bi dodatno mogla rapidno promijeniti statistiku. Za to vrijeme brojni iskorišteni studenti, kao i mlađi i stariji od njih gledaju beskorisne programe identičnog naziva kao što je vjerovatno najkompleksniji predmet u pravosuđu u posljednjem desetljeću.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.