Struju plaćaju RS-u, telefon FBiH i žive okruženi minama

Vijesti 04. apr 201818:34 > 19:11
N1

Blizu 15 posto stanovništva Bosne i Hercegovine u direktnoj je opasnosti zbog zaostalih mina. Selo Hodžići nadomak Doboja jedno je od 1.400 naselja u BiH ugroženih minama.Mjesto je ovo u kojem je od zaostalih eksplozivnih sredstava ranjeno ili poginulo preko 30 osoba.

Znak upozorenja za mine pored dječijeg igrališta. Ovi mališani znaju zašto ne smiju u šumu.

“Zato što ima mina, pa možeš umrijeti”.

Tako su nam govorila djeca iz sela Hodžići 2014.godine, isto govore i danas. Mehmedalija Hasanamidžić Meša nas vodi ivicom minskog polja, jedan dio je uzoran, u drugi posađena djetelina. Iako je očišćen dio sela, mina ima nadomak kuća. Niko više i ne broji, kaže, broj stradallih.

“To je katastrofa. Kod mene brat, snaha…Ljudi oru, sve to nije ispitano”, žali se Hasanamidžić, mještanin Hodžića.

Strah od mina najbolje opisuju pogledi ljudi, i uzdasi.

“U mene bratić poginuo čuvajući ovce. Svi znamo gdje su mine, ali neko ode usjeći drva, neimaština”, kaže Safet Avdić, mještanin Hodžića.

Pokazuje nam lokalitet Barakovac, očišćen je prošle godine. Dio oko njegove kuće bezbjedan je, rekli su im, ali nevjerice i dalje ima.

“Pa 99 posto nek’ je očišćeno, ima onaj 1 posto da može biti koban. I ne treba djeca da hodaju po šumi, šta će dijete u šumi. Ima onaj 1 posto može da bude nešto”, ističe Avdić.

U vrhu sela nije čišćeno. Lokalitet je to koji se prostire duž međuentitetske granice od blizu 30 kilometara.

Linija razgraničenja između RS i FBiH minsko je polje, bukvalno. I pored upozorenja u šumama je prethodnih godina stradalo desetine, uglavnom čobana, ili onih koji su sjekli drva za ogrjev. U posljednje vrijeme od mina najčešće strada divljač.

U namjeri da minska polja pretvore u obradiva u prošloj godini u BiH stradalo je sedam osoba, tri smrtno.

U Hodžićima, selu na ničijoj zemlji, u kojem mještani struju plaćaju Republici Srpskoj, a telefon Federaciji, ne očekuju pomoć ni od jednog ni od drugog entiteta. A skeptični su da će ih iz života u minskom polju skoro spasiti i država Bosna i Hercegovina.

“Sumnjam. Svako se zabavio o sebi. Ne znam, da Bog da”, zaključuje Hasanamidžić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.