FUCZ: Vježba “Evakuacija sa Sarajevske žičare”

Vijesti 05. apr 201807:40 > 07:43
N1

Pripadnici FUCZ danas će izvesti vježbu pod nazivom “Evakuacija sa Sarajevske žičare”, kako bi se pokazala spremnost učesnika u svim predviđenim i nepredviđenim situacijama u slučaju njenog kvara i zastoja.

Od ukupno 50 učesnika u ovoj vježbi 20 je iz Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ), a ostali su iz JP “Sarajevo” koje gazduje Trebevićkom žičarom i Vijećnicom, zatim Alpinistički tim FUP-a, pripadnici Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo i GSS “Trebević”. U slučaju eventualne dodatne pomoći prisutni će biti i vatrogasci, Hitna pomoć KS i pripadnici Stanice policije Stari Grad

Početak vježbe je planiran za 12 sati i to po scenariju sa najveće visine od 40 metara za 20 “unesrećenih osoba” na lokacijama 3-4 stub (Osnovna škola na Hridu), 7-8 stub (Zaštićeno područje “Trebević”) i 6-7 stub (iznad Čoline kape).

Sutra, šestog aprila, na Dan Grada Sarajeva i nakon 26 godina, u funkciju će biti puštena Trebevićka (Sarajevska) žičara, jedan od simbola Sarajeva.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.