''To bi značilo pretvaranje Federacije u bošnjački entitet''

Vijesti 05. apr 201812:15 > 12:36
Anadolija

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Bariša Čolak kazao je danas u razgovoru za N1 da je od jučerašnjeg sastanka političkih lidera u Sarajevu očekivao više uz, kako je rekao, iskorak u smislu mogućeg dogovora.

Čolak je u razgovoru za N1 kazao da ne vidi nikakve mogućnosti oduzimanja zakonodavnih ovlasti Domu naroda Parlamenta Federacije jer bi to, prema njegovom sudu, značilo pretvaranje Federacije u ”bošnjački entitet”.

”Zapravo, ništa posebno novo, već viđeno, ja bih rekao, na ovim razgovorima. Ja sam zaista očekivao iskorak u smislu mogućeg dogovora u vezi sa promjenama Izbornog zakona. Ali, nažalost, tu nisam vidio ništa novo, vidio sam samo ponavljanje onih starih teza koje, prema mom sudu, ne doprinose rješenju problema”, ispričao je Čolak.

Kazao je da su takva rješenja neprihvatljiva.

”Govoriti kako je nužno sada korigirati asimetrična rješenja u Federaciji u odnosu na Republiku Srpsku, a stvarati istovremeno asimetriju sa Bosnom i Hercegovinom negdje u toj nekoj mogućnosti, ne vidim nikakve mogućnosti oduzimanja zakonodavnih ovlasti Domu naroda. Jer, to bi u konačnici značilo konačno pretvaranje Federacije praktično u bošnjački entitet. Takvo nešto je, po mom sudu, potpuno neprihvatljivo i mislim da nas neće dovesti ni do kakvog rješenja. S druge strane, stalno se uporno insistira na popisu iz 1991. godine pa čak se javnost na jedan neistinit način želi uvjeriti kako to piše u Ustavu Federacije što naprosto nije točno. U Ustavu tako nešto ne stoji, postoji samo jedna odredba o izračunima za demografske podatke koji bi se koristili do potpune provedbe Aneksa 7”, kazao je Čolak za N1.

Podsjećamo, sastanak predstavnika bh. političkih stranaka s ambasadoricom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack i šefom Delegacije Evropske unije (EU) i specijalnim predstavnikom EU u BiH ambasadorom Larsom-Gunnarom Wigemarkom održan je jučer u rezidenciji američke ambasadorice. Tema susreta bila je izmjena Izbornog zakona.

Sastanku su prisustvovali lideri SBB-a Fahrudin Radončić, SDA Bakir Izetbegović, SDP-a Nermin Nikšić i DF-a Željko Komšić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.