Crnadak: Pokret nesvrstanih promotor zemalja u razvoju

Vijesti 05. apr 201815:49 > 15:56
N1

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak sudjeluje na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih zemalja (NAM) koji se 5. i 6. aprila 2018. godine održava u Bakuu, Republika Azerbajdžan. Naveo je da je Pokret nesvrstanih najveći promotor interesa zemalja u razvoju u smislu njihovog uključivanja u svjetske ekonomske tokove.

Na sastanku se raspravlja o načinima i mogućnostima za postizanje samoodrživog razvoja pomoću uspostave i unapređenja međunarodnog mira i sigurnosti.

Ministar Crnadak je danas prisustvovao ceremoniji otvaranja ministarskog sastanka tokom koje su se obratili predsjedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih naroda Miroslav Lajčak i predsjednik Azerbajdžana Ilham Aliev.

Crnadak se potom, na plenarnom dijelu obratio sudionicima skupa i tom prilikom istaknuo značaj Pokreta nesvrstanih u postizanju jedinstva međunarodne zajednice u borbi protiv postojećih i budućih prijetnji međunarodnom miru i sigurnosti, te izgradnji koncenzusa unutar sistema UN-a u svim važnim pitanjima – od onih vezanih za ekonomski i socijalni razvoj do pitanja ljudskih prava.

Istaknuo je da je postizanje i održavanje mira i stabilnost moguće samo ukoliko se velika pozornost posveti sigurnosti, razvoju ali i poštivanju ljudskih prava.

Dodao je da za postizanje samoodrživog razvoja veliki značaj ima implementacija Agende 2030 i da BiH veliku pažnju posvećuje tome.

Govoreći o borbi protiv terorizma i nasilnog ekstremizma ministar Crnadak je ukazao na važnost jačanja pravnog okvira u toj oblasti uz poštivanje i zaštitu ljudskih prava.

U vezi uloge UN-a u promociji mira sigurnosti i samoodrživog razvoja, Bosna i Hercegovina pozdravlja novi impuls u jačanju suradnje UN-a i regionalnih i subregionalnih organizacija.

Pokret nesvrstanih ima 120 članica i 17 posmatrača. Osnovan je 1961. godine u Beogradu. Na ministarskom sastanku Pokreta nesvrstanih u Bakuu učestvovalo je više od 50 ministara vanjskih poslova, saopćeno je iz MVP BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.