Dan Preda za N1: Eurointegracije kao prilika

Vijesti 05. apr 201819:42 > 19:53
N1

Cristian Dan Preda, član Europskog Parlamenta i izvjestitelj za BiH, ekskluzivno za N1 je govorio o sigurnosti i euroatlanskim integracijama.

Osvrnuo se i na negativne komentare hrvatskih kolega u parlamentu kada je u pitanju, kako navode, rast islamske radikalizacije u našoj zemlji. Dan Preda je rekao da Bosna i Hercegovina u Hrvatskoj ima najboljeg priijatelja kada su u pitanju EU integracije, odbacujući važnost negativne kampanje.

N1: Kada je u pitanju Bosna i Hercegovina, često se povlači to pitanje islamskog radikalizma, no vidimo širenje radikalizma u cijeloj regiji, a nije islamski radikalizam. Kada je radikalizam radikalizam, a ne isključivo islamski?

Da Vam kažem, to je još jedna stvar potcrtana od strane Junkera, a to je da eurointegracije trebaju biti posmatrane kao prilika da se riješe regionalni problemi, jer se ne možete pridružiti EU ukoliko ne riješite regionalne konflikte. Trebali biste vidjeti da vi, Bosanci i Hercegovci, nemate većeg zagovaratelja u Europskoj Uniji od Hrvatske. Da su napori EU za perspektivu Bosne i Hercegovine danas tako snažni, to je zbog toga što se Hrvatska pridružila 2013. godine. Vidio sam to, bio sam tu kada se to desilo. Vidio sam hrvatske kolege iz različitih političkih frontova koji su zaista najjači zagovarači koje ste imali u Europskom Parlamentu”, kazao je Dan Preda za N1.
Integralni intervju pogledajte u videoprilogu.
Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.