Delegacije položile cvijeće kod Vječne vatre i na Kovačima

Vijesti 06. apr 201809:35 > 09:38
Fena

Brojne delegacije jutros su položile cvijeće kod Vječne vatre, spomenika vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu, u povodu Dana Grada Sarajeva - 6. aprila.

Predsjednik Saveza udruženja antifašista i boraca NOR-a u KS-u Ibrahim Čomić naglasio je da je mjesec april sudbonosno u vezi sa Sarajevom te da su se mnogi značajni događaji desili tada, 1941. godine bombardovanje Sarajeva, a 1945 godine oslobođenje.

“Ovo je dan koji je historiji Sarajeva zauzeo nezamjenjivo mjesto”, zaključio je.

Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović podsjetio je na događanja prije 73. godine ističući da je tada dokazano da građani samo zajedno mogu napraviti dobre stvari.

“Nakon napada 1992. godine građani Sarajeva su ponovo odbranili ovaj grad i to je najveća simbolička vrijednost 6. aprila”, naglasio je.

Predsjedavajući Gradskog vijeća Grada Sarajeva Igor Gavrić istakao je da je taj datum sudbinski za Grad Sarajevo, dan kada su nacističko-fašističke snage napale Sarajevo, ali i kada je 50.000 ljudi reklo da ne želi ludilo prije 26 godina.

Predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Ana Babić naglasila je značaj tog datum naglašavajući da je velika radost slaviti rođendan rodnog grada.

Gradonačelnik Abdulah Skaka i predsjedavajući Gradskog vijeća Igor Gavrić jutros su položili cvijeće na šehidskom mezarju Kovači, te odali počast šehidima i poginulim borcima.

Odata je počast i cvijeće je položeno i na mezar prvog predsjedavajućeg Predsjedništva RBiH Alije Izetbegovića.

Na šehidskom mezarju Kovači cvijeće su, također, položili predstavnici Vlade Federacije BiH, te delegacije Vlade Kantona Sarajevo i kantonalnih ministarstava, zatim kantonalne skupštine, gradskih općina, boračkih udruženja i organizacija i brojne druge delegacije.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.