Otvorena Trebevićka žičara!

Vijesti 06. apr 201811:12 > 11:17
Anadolija

Trebevićka žičara svečano je otvorena danas nakon 26 godina. Na Dan oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, građanke i građani glavnoga grada će ponovo moći žičarom odlaziti na Trebević, omiljeno izletište brojnih generacija.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Svečana ceremonija puštanja u rad obnovljene žičare pod motom “Trebević opet silazi u grad” sa polazne stanice Bistrik upriličena je u 11 sati.

”Obnavljamo posljednji srušeni simbol grada, skidamo nevidljivu granicu, zajednički želimo pomiriti narod, dokazali smo sposobnost da radimo”, kazao je između ostalog gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka na današnjoj svečanosti.

Edmond Offermann je donirao sedam i po miliona maraka za rekonstrukciju žičare. Offermann kaže da je od jednog telefonskog poziva počela rekonstrukcija.

“Bila je 2008. godina kada sam nazvao čovjeka koji je bio zainteresovan da se žičara obnovi. Taj čovjek je bio profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Anto Domazet. On je napravio izvještaj o tome šta je potrebno učiniti za rekonstrukciju žičare. Moj životni moto je uvijek možete dobiti ono što želite. Nazvao sam profesora i rekao mu: Možemo to učiniti! Ovo danas je rezultat tog telefonskog poziva”, rekao je Offermann.

Na Dan oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, građanke i građani glavnoga grada će ponovo moći žičarom odlaziti na Trebević, omiljeno izletište brojnih generacija.

Na svečansti u sklopu Dana grada Sarajeva prisustvovale su brojne delegacije i gosti iz države, ali i regiona.

Inače, otvaranje Trebevićke žičare samo je jedan u nizu brojnih događaja kojim će se obilježiti 6. april, Dan grada Sarajeva. Centralna manifestacija praznika glavnog grada zakazana je za 19:30 minuta, kada će se održati svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva u Vijećnici, gdje će biti dodijeljene Šestoaprilske nagrade.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.