Trenutak kad je žičara proradila: Simbol grada u novom ruhu

Vijesti 06. apr 201811:50 > 12:00
Anadolija

Obnovljena Trebevićka žičara danas je konačno puštena u rad. Žičara, koja povezuje Bistrik sa Vidikovcem, s polazne stanice ponovno je krenula prema Trebeviću, kao što je to bilo i davne 1959. godine.

Gradonačelnik Grada Sarajeva Abdulah Skaka zaželio je dobrodošlicu u Sarajevu i u centar regije okupljenim zvanicama i građanima Sarajeva.

”Ovaj projekat se ne bi mogao realizirati da nije bilo dvoje divnih ljudi – Edmonda Offermana i njegove supruge Maje – i ovo je spomenik njihovoj ljubavi. Hvala Offermanima. Hvala bivšim gradonačelnicma koji su započeli ovaj projekt. Gradskom vijeću koje mi je uvijek jednoglasno davalo podršku za ovaj projekt, svima ostalima nivoima vlasti, načelnicima općina, premijerima Kantona Sarajevo, premijeru FBiH, koji su sve vrijeme bili dio ovog projekta”, kazao je Skaka.

Naglasio je da je ovaj događaj emotivan trenutak za njega.

Rođen sam 50 metara odavde i moj san je bio da se vozim ovom žičarom i danas se vozimo ovom žičarom. Danas ste vi svi moji gosti, danas smo svi dobri domaćini i danas ćemo uživati u posebnom danu. Otvaranjem sarajevske žičare mi obnavljamo posljednji srušeni simbol grada Sarajeva. Danas je veliki dan za Sarajevo. Ne infrastrukturno. Žičare se grade, ovdje gradimo i pričamo o jednoj emociji, ovdje jednu nevidljivu granicu skidamo, ovdje mi zajednički gradimo na izgradnji BiH, na pomirenju naroda, to je naša želja i misija i mi smo zato danas ovdje, da pokažemo da smo sposobni graditi, praviti i da smo mi vrijedan narod koji je sposoban napraviti to. Hvala građanima Sarajeva koji su bili podrška”, kazao je gradonačelnik Skaka.

Edmond Offerman je donirao sedam i po miliona maraka za rekonstrukciju žičare. Offerman kaže da je od jednog telefonskog poziva počela rekonstrukcija.

“Bila je 2008. godina kada sam nazvao čovjeka koji je bio zainteresovan da se žičara obnovi. Taj čovjek je bio profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Anto Domazet. On je napravio izvještaj o tome šta je potrebno učiniti za rekonstrukciju žičare. Moj životni moto je uvijek možete dobiti ono što želite. Nazvao sam profesora i rekao mu: Možemo to učiniti! Ovo danas je rezultat tog telefonskog poziva”, rekao je Offerman.

Emotivan u svom nastupu je bio Muhamed Hamadžić koji je svoj radni vijek posvetio Trebevićkoj žičari. Za to je dobio priznanje Grada Sarajeva koja je u obliku makete Trebevićke žičare.

“Ovo mi je kao drugi rođendan. Žao mi je što nema mojih drugova”, kazao je Hamadžić.

Na Dan oslobođenja Sarajeva u Drugom svjetskom ratu, građanke i građani glavnoga grada će ponovo moći žičarom odlaziti na Trebević, omiljeno izletište brojnih generacija.

Na svečansti u sklopu Dana grada Sarajeva prisustvovale su brojne delegacije i gosti iz države, ali i regiona.

Inače, otvaranje Trebevićke žičare samo je jedan u nizu brojnih događaja kojim će se obilježiti 6. april, Dan grada Sarajeva. Centralna manifestacija praznika glavnog grada zakazana je za 19:30 minuta, kada će se održati svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva u Vijećnici, gdje će biti dodijeljene Šestoaprilske nagrade.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.