Čavara za N1: Jasno je ko gradi paralelne sustave

Vijesti 06. apr 201815:36 > 15:48
N1

"Prijedlog koji su usaglasili predstavnici SDA, SBB, DF, SDP je suprotan odluci Ustavnog suda, to nije provođenje te odluke, nego rušenje", kazao je za N1 Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a.

Zato što predlažu rješenja koja je Ustavni sud proglasio neustavnim da iz svakog kantona bez obzira na broj pripadnika određenog konstitutivnog naroda ide najmanje po jedan ukoliko je zastupljen u županijskoj skupštini – a to je izravno suprotno s odlukom Ustavnog suda koji je rekao da trebamo osigurati srazmjernu zastupljenost svakog konstitutivnog naroda sa svih prostora u BiH, odnosno Federaciji“, dodao je Čavara.

N1: Ali i član Ustava Federacije koji je osporila Borjana Krišto kaže da iz svakog kantona u Dom naroda ide po jedan skupštinski zastupnik.

Taj član stoji u Ustavu Federacije na temelju intervencije visokog predstavnika a tu je odredbu u Izbornom zakonu Ustavni sud proglasio neustavnom u odnosu na Ustav BiH zbog toga je išla nova Apelacije gospođe Krišto da se ta odredba u Ustavu Federacije odredi kao neustavna prema Ustavu BiH logično je – ono što svi znamo da Ustavi nižih razina vlasti moraju biti usklađeni sa Ustavom više razine vlasti prema tome oba entitetska ustava moraju biti usklađeni s državnim. Ne možemo govoriti o toj odredbi kao valjanoj jer Ustavni sud je već donio odluku da traži mišljenje visokog predstavnika jer je upravo njegovom intervencijom promijenjeno u Ustavu Federacije i bilo bi logično međutim u ovoj državi je malo šta logično da visoki predstavnik nakon odluke Ustavnog suda da je sam stavio van snage svoju intervenciju u Ustavu“, smatra Čavara.

N1: Stranke nisu razgovarale o izboru članova Predsjedništva, ostajete li i dalje pri stavu da se i to pitanje mora rješavati uz Apelaciju Bože Ljubića?

Pa odluka Ustavnog suda je na temelju apelacije po pitanju zastupanja u Domu naroda da se na svim drugim instancama osigura legitimno predstavljanje. često puta se nastoji obmanuti javnost a to je da se kaže da građani onda nemaju pravo birati, apsolutno nije tačno. Jer tamo gdje je predviđeno građansko biranje, zatupanje građana to su zastupnički domovi i tamo treba osigurati srazmjeno broju stanovnika na sličan način kao što se u Mostaru ovih dana dogovara da se osigura provedba odluke Ustavnog suda o srazmjernoj zastupljenosti građana u Gradu Mostaru. Na isti način treba osigurati legitimno predstavljanje u svim instancama vlasti pa samim tim kao najvišeg tijelo Predsjedništvo BiH, treba osigurati da tamo sjede tri člana predstavnika konstitutivnih naroda, u svakom drugom slučaju to nema smisla. Ono što određeni obmanjivači javnosti govore evo ja ću osigurati 2:1 to je ratnohuškačka retorika, to je retorika podjele BiH i nažalost dobije toliko publiciteta u javnosti, ali prvenstveno smisao Predsjedništva BiH da imamo predstavnika tri konstitutivna naroda na taj način da vratimo povjerenje u institucije države BiH. I na svim nižim nivoima trebamo osigurati da narod predstavlja, njihov predstavnik, samo je to zahtjev HDZ-a. I nemamo šta govoriti o popuštanju, nego tražimo provedbu odluke Ustavnog suda u punom njenom smislu“, kazao je.

N1: Reduciranje nadležnosti Doma naroda? 

Ja sam stvarno iznenađen da je bošnjačkim strankama uzor ustroj RS. To je apsolutno suprotno njihovim dosadašnjim stavovima svim ali očito kada treba ostvariti neki cilj da se ne biraju sredstva ja mislim da to nije model na kojem možemo napraviti napredak. U narednoj sedmici predstavnici HDZ-a će se također sastati s predstavnicima međunarodne zajednice. Očekujem još intenzivniji angažman onih koji mogu pomoći da se približe stavovi u BiH. Oni su za to da se poštuju odluke Ustavnog suda i mislim da se to može napraviti, ima dovoljno vremena. Kažu da je Dejton dogovoren u deset dana, čitav Sporazum, zašto ne može i nekoliko članaka Zakona. Samo je pitanje kakve su okolnosti u kojima se to dogovara i kako su medijatori spremni naći rješenje kvalitetno koje će poštovati prava svakog od konstitutivnih naroda“, ističe potpredsjednik HDZ-a u razgovoru za N1.

N1: Često se čuju optužbe na račun HDZ-a da blokira brojne procese u državi, ucjenjujući ih i Izbornim zakonom?

Dobar spin. Mislim da je jasno da gradnju autoceste da se zna na koji se način blokirala u Hercegovini i mislim da to nije korektno radi svih stanovika BiH da je ta cesta blagodet svih nas da se izgradi u cijeloj dužini kroz čitav prostor BiH, tada će imati puni značaj i Koridora od Budimpešte do Ploča, mislim da to ne treba puno objašnjavati značaj toga. S druge strane jasno je ko gradi paralelne sustave, ko blokira promjenu Izbornog zakona, ko blokira promjene u Poreznoj upravi, u agencijama u kojima se prema izvještajima s kojima raspolažem nezakonito obavljaju dužnosti (ko blokira?), blokira SDA. Naravno. SDA spriječava uvođenje u zakonitost rada Federalne televizije i drugih institucija, samo traže način kako će paralalenim sustavom ostvariti svoje interese“, istakao je Čavara.

Opširnije u Dnevniku u 19 sati na N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.