Crveno jaje – simbol ponovnog rađanja

Vijesti 06. apr 201816:33 > 19:54
N1

Veliki petak je dan tuge i stradanja Isusa Hrista, dan koji hrišćani provode u strogom postu. Danas ga obilježavaju pravoslavni vjernici, koji vrše i posljednje pripreme pred najveći i hrišćanski praznik Vaskrs.

Tradicionalnom bojenju jaja najviše se raduju mališani. Radna atmosfera, umazane ruke i osmijesi. Zadatak je svima isti, dječijom maštom i kistom išarati vaskršnja jaja.

ANKETA

– “Ja uvijek na ovakvim jajaima bojim neke cvjetove, listove, i evo…”

– “Vaskrs je lijep praznik. Bojimo jaja, tucamo ih, meni je to zabavno.”

Neki su manje pričljivi, ali jednako kreativni. A pojedini su malo pomiješali boje.

– S kojom bojom bojiš?

– “Sa žutom.”

– Znači to je žuta (a ono ljubičasta zapravo).

– Možda.

Tradicionalno već dvanaest godina Dječije carstvo organizuje šaranje jaja. Jasno je i u kojem stilu.

“U dječijem stilu. Nema tehnike, nema stila, mi smo na početku pokušš da ih animiramo, da im neko pokaže, ali nije uspijevalo, pa smo pustili djeci na volju da oni urade onako kako treba”, kaže Slobodan Stošić, udruženje Dječije carstvo.

Od srijede su jaja bojili i u Kolu srpskih sestara. Čak 2000 ih je našarano, a ugroženima će biti podijenljena i uz druge prehrambene namirnice.

“Sad ćemo jedno 60 paketa, a i u toku godine nešto damo. Nastojimo da nikog ne vratimo praznih ruku”, istakla je Bosiljka Helez, predsjednica Kola srpskih sestara Banjaluka.

Na pitanje kojoj populaciji poklanjaju jaja Bosiljka odgovara “višečlane porodice, samohrane majke i starci.”

Veliki petak je dan strogog posta, bez ribe i ulja. Mnogi vjernici tog dan ništa ne jedu pripremajući se za Vaskršnju liturgiju i pričešće koje dolazi na kraju punih 7.nedjelja posta.

Crveno jaje simbol je ponovnog rađanja, nade, vaskrsnuća.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.