Novi "politički problem" sa akcizama

Vijesti 06. apr 201816:59 > 07. apr 2018 14:26
N1

Nakon skoro četiri mjeseca od usvajanja Zakona o akcizama i više od dva mjeseca od početka primjene tog Zakona još nije poznato kako će ta sredstva prikupljena na osnovu putarina biti raspoređena, a nisu poznati ni računi na koje će biti uplaćivana. Jedno je sigurno, prikupljeni novac, 53,5 miliona maraka, za sada se nalazi na računu UIO BIH.

Prema dosadašnjoj raspodjeli 90% novca od putarina se djelio na 59% Federaciji, 39% RS i 2% Brčko distriktu. Ova odluka donesena je 2009.godine. Tada je na čelu UO UIO BiH bio Nikola Špirić.

“Ukoliko bi se išlo sa starom formulom koja je stara i nekih 10 godina, RS bi značajno više dobila u odnosu na FBiH i naravno to je problem prije svega za Vladu FBiH, da to odobri. Oni na to ne pristaju”, kaže Zlatko Hurtić.

Procjene, kaže naš sagovornik pokazuju da se na području FBiH proda daleko više od 59% goriva. Zbog toga su članovi UO UIO iz FBiH bili protiv toga da se na isti način i ubuduće raspoređuju sredstva. Međutim, Hurtić kaže nije to jedini problem.

“Postoje određena razmišljanja da jedni kantoni dobijaju više u odnosu na druge, i to je jedan politički problem”, istakao je Hurtić.

Da postoji problem u raspodjeli sredstava unutar FBIH ne negira ni predsjednik ovog entiteta.

“Mislim da je političarenje, da se traži više sredstava tamo gdje je predstavnik te stranke. Nama prvenstveno treba što brža izgradnja autocesti, s druge strane moramo i ove regionalne i magistralne ceste isto tako dići na višu razinu”, kazao je Marinko Čavara, predsjednik FBiH.

U novom Zakonu o akcizama, u verziji na srpskom jeziku novac bi se trebao prikupljati na posebne podračune u CB BiH. U verzijama na bosanskom i hrvatskom ta odredica ne postoji. Odgovora na pitanje na koji račun će novac biti prikupljan nema od resornih entitetskih ministarstava.

No ministar Tegeltija je komentarisao navode opozicije da će se novacem od putrina “krpiti” budžetske rupe.

“Kada bude donesena odluka, biće prenesena na račune preduzeća “Auto-puteva RS” i “Puteva Srpske” i nijedna KM neće biti prebačena u republički budžet”, kaže Zoran Tegeltija, ministar finansija RS.

Od početka primjene novog Zakona o akcizama, od 1. februara, po ovom osnovu prikupljeno 53,5 miliona maraka. Od početka februara građani BiH umjesto dotadašnjih 10 feninga izdvajaju 25 feninga za putaarine po litru goriva.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.