Šta su dogovorili SDA, SBB, SDP i DF

Vijesti 06. apr 201817:45 > 19:18
N1

HNS, po svemu sudeći, neće pristati na Prijedlog rješenja Izbornog zakona dogovoren na sastanku predsjednika SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a s predstavnicima međunarodne zajednice. Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a, tvrdi da je Prijedlog potpuno suprotan odluci Ustavnog suda u BiH slučaju Bože Ljubića.

Lideri SDA, SBB-a, SDP-a i DF-a su dogovorili, a njihovi predstavnici jučer potpisali sljedeće:

1. Reducirati nadležnosti Doma naroda Federacije po uzoru na Vijeće naroda u RS. Dom da odlučuje isključivo o vitalnom interesu.

2. U Domu naroda biće najmanje po jedan pripadnik svakog konstitutivnog naroda iz svakog kantona, ako takav postoji u skupštini.

3. Distribucija mandata biće utemeljena na popisu iz 1991.

4. Prilikom distrubucije mandata u Dom poštovat će princip proporcionalnosti.

5. Osigurat će se ustavna garancija da će svaki klub biti popunjen.

6. Potrebno je spriječiti svaku manipulaciju etničkog izjašnjavanja u skladu s međunarodnim standardima.

“Prijedlog koji su usaglasili predstavnici SDA, SBB-a, DF-a, SDP-a je suprotan odluci Ustavnog suda, to nije provođenje te odluke, nego rušenje. Zato što predlažu rješenja koja je Ustavni sud proglasio neustavnim da iz svakog kantona bez obzira na broj pripadnika određenog konstitutivnog naroda ide najmanje po jedan ukoliko je zastupljen u županijskoj skupštini – a to je izravno suprotno s odlukom Ustavnog suda koji je rekao da trebamo osigurati srazmjernu zastupljenost”, smatra Marinko Čavara, potpredsjednik HDZ-a BiH.

Iz HDZ-a dalje poručuju: član Ustava Federacije BiH koji također predviđa izbor najmanje jednog konstitutivnog delegata iz svakog kantona – nametnuo je visoki predstavnik. Sam ga treba staviti van snage. HDZ traži samo izbor legitimnih predstavnika, što podrazumijeva sve nivoe vlasti. Predsjedništvo kao najvišu instancu. Nemaju namjeru oko toga praviti ustupke. Dogovor četiri stranke – lider HDZ-a Dragan Čović nazvao je pokušajem stvaranja bošnjačkog entiteta.

“Legitimno je tako misliti, ali mora postojati uvažavanje između onih koji su uključeni u pregovore. Mislim da je to malo emotivna reakcija. SBB nikada nije reagirao emotivno na bilo koji prijedlog. Drugi učesnici jesu. Da se dogovor može postići, najbolji primjer je Mostar”, ističe Damir Arnaut, SBB.

Naredne sedmice s američkom ambasadoricom Cormack i šefom evropske delegacije Wigemarkom, posebno će se sastati predstavnici HDZ-a. Osim toga najavljen je i zajednički sastanak svih stranaka.

“Očekujem od HDZ-a da poštuje činjenice, da poštuje Ustav Federacije, da poštuje norme koje su obavezujuće u Ustavu i da se krećemo u okvirima obavezujućeg odredbi i Ustava Federacije i BiH i da u tome tražimo rješenje. Ne možemo mi tražiti rješenja u ustupcima koji znače poremećaj balansa građanskog i etničkog principa”, tvrdi Halid Genjac, SDA.

Kako vrijeme odmmiče, a krajni rok se primiče – gotovo da nema adrese na kojoj se ne govori o Izbornom zakonu. Nakon što je nedavno komentarisao kandidaturu Željka Komšića za Predsjedništvo BiH, kao negativnu pojavu – kardinal Vinko Puljić o Izbornom zakonu jučer je razgovarao i sa hrvatskom ministricom diplomatije, Marijom Pejčinović Burić. No kako do rješenje do maja? Pojedini učesnici pregovora kažu – Dayton je dogovoren u deset dana, zašto ne bi moglo i nekoliko stavki zakona?

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.