Genjac: Glasanje za kandidata na izborima će biti tajno

Vijesti 06. apr 201817:37 > 17:52
N1

Generalni sekretar SDA Halid Genjac je u razgovoru za N1 televiziju kazao da će SDA imati sigurno "kandidata" za naredne izbore te je demantovao sve glasine o mogućoj kandidaturi Sebije Izetbegović.

Genjac je na početku prokomentarisao sastanak koji su održale četiri stranke sa predstavnicima međunarodne zajednice.

“Značaj ovog sastanka: To su četiri stranke bez kojih nije moguće izglasati ni promjenu Ustava FBiH ni Izbornog zakona. Činjenica je parlamentarna snaga ovih stranaka, do koje granice, šta njih obavezuje. Predstavnici svih stranaka su se složili oko 3-4 kapitalne činjenice. Jedno je da u implementaciji presude se mora izabrati po jedan, ako ga ima. Mora se poštovati popis iz ‘91. jer je to obaveza u Ustavu”, kazao je.

Genjac je dodao je Izborni zakon kao akt daleko manje značajan od Ustava FBiH.

Izborni zakon kao akt je daleko manje značajan od Ustava FBiH. Aneks 7 nije proveden, prema tome to je nužnost. Neko će proglasiti da je proveden, a biće proveden onog trenutka kada sa spiska raseljenih lica (više od 50.000 lica), kada neko ustanovi da nema nikog na tom spisku, i kada neko ustanovi da nema više izbjeglica. Kada se to završi, neko će proglasiti završenim Aneks 7“.

Ako HDZ kaže da ne moramo poštovati Ustav FBiH, to znači da moramo mijenjati Ustav i to je legitiman zahtjev. Ali da vidimo kako ćemo mijenjati, i šta to znači. Kada se krene tim putem, onda se otvara milion pitanja kao što je pitanje: Da li Dom naroda u FBiH treba da bude ovakav. Da li Predstavnički dom treba da donosi odluke na nivou svih životnih pitanja? Sad imamo Predstavnički dom koji donosi zakone, i nijednog nema dok ga Dom naroda ne usvoji. On se zove Dom naroda i ako hoćemo da mijenjamo sadržaj odnosa u FBiH, Ustav FBiH, onda moramo uvažiti sve interese i sve zahtjeve, pa i interese da FBiH bude funkcionalna i da nema bilo čije majorizacije“, istakao je Genjac i dodao:

“Kompromis znači da su svi napravili neki ustupak”.

Upitan da prokomentariše izjave Bariše Čolaka da SDA želi “bošnjački entitet”, Genjac je kazao:

“Gospodin Čolak očekuje ustupke, nešto novo od ovih stranaka. I ja evo očekujem nešto novo od HDZ-a, da poštuje činjenice, Ustav FBiH i da se krećemo u okvirima obavezujućih odredbi Ustava FBiH i Ustava BiH i tu tražimo rješenje”.

Ako se primjeni nešto što vrijedi u cijeloj Evropi, da se demokratski odlučuje, to je bošnjački entitet, a to svugdje vrijedi kao građanski princip. Moramo razdvojiti građanski princip od etničkog. Nije moguće, niti iko ima namjeru, niti iko želi napraviti bošnjački entitet. Vi u ovom trenutku imate mehanizme sa vrlo jasnim principima. U Vladi FBiH je propisan broj Hrvata, u Domu naroda propisan broj Hrvata kao i Bošnjaka. Dejtonski Ustav u sebi ima određene greške, presuda Sejdić-Finci, presuda Pilav, presuda Zornić koje su ukazale da Ustav ima veliku mahanu“, dodao je Genjac.

Genjac je također prokomentarisao način na koji će SDA birati svog kandidata za ovogodišnje izbore.

Biće kandidat, da odmah raščistimo. Ja mogu pretpostaviti, prilično se ta priča uzgaja. Gospođa Izetbegović radi odgovoran posao, niti ima interesa, niti namjera da se tim bave. U utorak imamo Predsjedništvo stranke, razmatrat ćemo konvenciju stranke. Održat ćemo je 26. maja na dan osnivanja stranke. Na toj konvenciji ćemo između nekoliko ponuđenih kandidata, dati članovima da po svojoj volji i savjesti daju glas za onoga za koga smatraju da bi bio najizgledniji kandidat. Glasanje će biti tajno“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.