Genjac za N1: To što radi Čović nije nimalo dobro

Vijesti 06. apr 201818:17 > 18:25
N1

Generalni sekretar SDA Halid Genjac je u razgovoru za N1 televiziju kazao da će SDA imati sigurno "kandidata" za naredne izbore te je demantovao sve glasine o mogućoj kandidaturi Sebije Izetbegović. Također, Genjac je komentarisao riječi HDZ-a da se od FBiH želi napraviti "bošnjački entitet".

Upitan da prokomentariše izjave Bariše Čolaka da SDA želi “bošnjački entitet”, Genjac je kazao:

“Gospodin Čolak očekuje ustupke, nešto novo od ovih stranaka. I ja evo očekujem nešto novo od HDZ-a, da poštuje činjenice, Ustav FBiH i da se krećemo u okvirima obavezujućih odredbi Ustava FBiH i Ustava BiH i tu tražimo rješenje”. 

Ako se primjeni nešto što vrijedi u cijeloj Evropi, da se demokratski odlučuje, to je bošnjački entitet, a to svugdje vrijedi kao građanski princip. Moramo razdvojiti građanski princip od etničkog. Nije moguće, niti iko ima namjeru, niti iko želi napraviti bošnjački entitet. Vi u ovom trenutku imate mehanizme sa vrlo jasnim principima. U Vladi FBiH je propisan broj Hrvata, u Domu naroda propisan broj Hrvata kao i Bošnjaka. Dejtonski Ustav u sebi ima određene greške, presuda Sejdić-Finci, presuda Pilav, presuda Zornić koje su ukazale da Ustav ima veliku mahanu“, dodao je Genjac.

Genjac je za kraj gostovanja u programu N1 komentarisao najavljeni sastanak Čović – Vučić u ponedjeljak.

Ja mislim da taj način i to što radi Čović nije nimalo dobro, ni za njega ni za cjelokupnu situaciju. To nastojanje da se stvori ambijent u kojem su politički predstavnici Bošnjaka potisnuti, a gradi se imidž razgovora sa predstavnicima Srbije i RS, nije dobro i najmanje je korisno Čoviću i HDZ-u. Tu ima i nepolitičkog i nedržavničkog pristupa i bilo bi najbolje da se to obustavi“.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.