Podžić za N1: I Srbija i BiH će postati članice NATO-a

Vijesti 06. apr 201819:57 > 19:59
N1

Tokom nedavnog boravka u Bosni i Hercegovini turski premijer Binali Yildirim upoznao je javnost sa upozorenjem Rusije kako bi ulazak BiH u NATO mogao dovesti do destabilizacije na Balkanu. Navodno je ruska želja da se uspori proces pristupanja BiH ovom vojno-sigurnosnom savezu. Ova izjava dolazi u periodu kada naša zemlja očekuje aktivaciju MAP-a.

Tokom nedavnog boravka u Bosni i Hercegovini turski premijer Binali Yildirim upoznao je javnost sa upozorenjem Rusije kako bi ulazak BiH u NATO mogao dovesti do destabilizacije na Balkanu. Navodno je ruska želja da se uspori proces pristupanja BiH ovom vojno-sigurnosnom savezu. Ova izjava dolazi u periodu kada naša zemlja očekuje aktivaciju MAP-a.

“Rusija navodi da bi aktivacija MAP-a u BiH, preko Srbije mogla otvoriti put nestabilnosti, te je moguće da zbog toga može odugovlačiti sa punopravnim članstvom u NATO. No, mi vidimo želju države i naroda BiH za ulaskom u NATO, stoga ćemo nastaviti pružati podršku BiH. Turska će nastaviti pružati svaki vid podrške Bosni i Hercegovini na njenom putu ka članstvu u Evropsku uniju i NATO”, poručio je Yildirim.

Velike geopolitičke igre na Balkanu su se završile, a ovo što se trenutno dešava je samo potkusurivanje za neke druge stvari smatra prvi čovjek parlamentarne komisije za odbranu.

“Što se tiče geopolitičkih podjela ili uticaja na Balkanu je sve završeno 1999 i 2000. Rusiji je jasno da je odmaknuta od toplih mora, odnosno Sredozemlja, i da se ostvarila ona Eisenhowerova iz 1949. da sve zemlje od Turske do Portugala moraju biti članice NATO-a. Ulaskom Crne Gore u NATO ostala su još ova 22-23 kilometra naše obale oko Neuma i to će se sigurno vrlo brzo desiti. Turska je jedan od najglasnijih zagovornika aktiviranja MAP-a, a ovo što radi Rusija je u cilju da bi se definitivno riješilo pitanje Krima, odnosno Ukrajine. Dakle, Balkan je završen i ovo su samo neki sporadični izleti kako bi Zapad prihvatio da se ne miješa u Ukrajinu”, zaključio je Sifet Podžić, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH.

Na konstantno povezivanje Bosne i Hercegovine i Srbije i puta prema NATO-u, Podžić poručuje, da će se i Srbija vrlo brzo morati odlučiti na kojoj stolici sjedi, te da sporadični incidenti koje organizuju i neke paravojne formacije bliske Rusiji smatra dijelom hibridnog rata kojem je cilj da se pažnja javnosti odvrati od stvarnog stanja.

“BiH će postati članica NATO saveza, kao što će i Srbija postati članica NATO-a. Pred Vučićem su dvije teške odluke, da se Kosovo prizna i da vojna neutralnost u ovakvom vremenu nije pojmljiva i morat će da kaže na kojoj je stolici, zapadnoj ili istočnoj, a ja znam da je na zapadnoj. Prošle sedmice sam da dijelom komisije posjetio Srbiju i moram da kažem kako je Srbija u samo zadnjih pet godina imala 134 aktivnosti i 32 vježbe sa NATO savezom”, podsjetio je Podžić.

Aktivaciju MAP-a naši zvaničnici očekuju već na narednom samitu koji bi se trebao održati polovinom godine, a u tom cilju u posjetu Briselu odlazi ministrica odbrane.

Tema sastanka se odnosi na analizu rezultata sastanka Sjevernoatlantskog vijeća održanog 15. marta 2018. godine u Briselu, te koordinacija narednih aktivnosti s ciljem dobijanja podrške za aktiviranje MAP-a za BiH. Sastanak je izuzetno važna aktivnost koja ima uticaj na predstojeća razmatranja statusa procesa evroatlantskih integracija Bosne i Hercegovine.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.