Pomoć Karadžiću i Mladiću iz džepa građana

AFP

Vlada Republike Srpske (RS) ove godine izdvojila oko 10.000 eura za osobe iz ovog bosanskohercegovačkog entiteta koji se nalaze u pritvoru Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u Hagu.

Pomoć se u najvećem dijelu odnosi na Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske, te Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika RS-a. Obojica su prvostepenom presudom osuđeni za genocid počinjen tokom rata u Bosni i Hercegovini 1992-1995. godine.

Stotine hiljada eura iz različitih budžeta u BiH otišle su na pomoć porodicama i odbrani osumnjičenih za ratne zločine. Novom odlukom Vlade Republike Srpske o izdvajanju za, kako je nazivaju, jednokratnu pomoć, novac prije svega ide onima koji su pravosnažno osuđeni u Haškom tribunalu za najteže ratne zločine.

Sve to u zemlji u kojoj, prema podacima Ujedinjenih nacija, skoro 18 posto stanovništva, živi ispod linije koja označava takozvano kritično siromaštvo, u kojoj se bolesna djeca liječe humanitarnim brojevima telefona, a u javnim kuhinjama hrani sve više ljudi.

Urednica u BIRN-a Bosne i Hercegovine (Balkanske istraživačke mreže) Erna Mačkić kaže da je specifičnost ove odluke što je riječ o jednokratnoj novčanoj pomoći koja direktno ide prvostepeno osuđenim Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću.

“To Vlada RS-a pravda Zakonom o saradnji institucija RS-a sa Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu. Na taj način su obrazložili prethodne odluke. Jer do sada je Mladiću 2013. isplaćeno 10.000 maraka (oko 5.000 eura) i 2016. godine isto 10.000 maraka, a ista procedura je bila i za Karadžića. Znači, bez obzira u kojoj je fazi postupak u Haškom tribunalu, Vlada RS-a njih vodi kao pritvorenike i dok god nisu pravosnažne odluke za ta lica se izdvajaju sredstava”, objašnjava Mačkić.

Više pročitajte na portalu Radija Slobodna Evropa

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.