Mašić: Svi se mi pomjeramo, a HDZ stoji zabetoniran

Vijesti 07. apr 201810:22 > 10:28
N1

Damir Mašić, zastupnik u Parlamentu FBiH i član Predsjedništva SDP-a BiH, gostujući u Novom danu na N1 govorio je o pregovorima o izmjenema Izbornog zakona.

“Imam obavezu da se zahvalim našim međunarodnim prijateljima koji na neki način ne vode ovaj proces, ali stvaraju pretpostavke da se napravi neka atmosfera ili klima u kojoj bi bilo moguće doći do nekog dogovora koji će u konačnici biti implementiran i kroz izmjene zakona i potrebne regulative da bi se implementirale, ne samo presuda u slučaju Ljubić već i nekoliko drugih presuda.To je bio jedan vrlo ugodan razgovor, razmjena mišljenja”, kazao je Mašić o razgovorima sa međunarodnim predstavnicima kada je u pitanju Izborni zakon.

Dragan Čović i HDZ tvrde da ono što ste vi dogovorili i vaše kolege iz ostalih stranaka zapravo vodi ka tome da Federacije postane bošnjački entitet. Vaš komentar?

“Ovo je ozbiljna emisije i najradije bih neozbiljno komentarisao na način na koji je neozbiljno i rečeno to”.

Kako je naveo, problem je što ne postoji nijedna država na svije u kojoj je dom naroda identičan tom predstavničkom domu i praktično sve kompetencije i ingerencije ima kao predstavnički dom.

“Praktično, imate paralelnu proceduru i ona vrlo često služi za blokiranje svega onoga što se nekome politički ne sviđa. Imamo mi tu malo veći problem, mi ovdje pričamo o kompromisu i dogovoru, svaka od stranaka se pomjera. Međutim, imamo mali problem, svi se mi pomjeramo, a HDZ stoji zabetoniran i zacementiran i jedino način na koji oni tumače implementaciju presude Ustavnog suda za njih je prihvatljiv. To razotkriva namjeru HDZ-a. Njima zaista nije namjera da se to pitanje riješi, njima je namjera da se i u zakon i Ustav praktično unese kao obaveza da će HDZ morati biti dio svake vlasti na svim narednim izborima”, kazao je Mašić.

O sastanku u ponedjeljak između DraganA Čovića i Aleksandra Vučića, Mašić kaže da je svaki razgovor je dobar.

“Imajući u vidu da se to dešava u Mostaru u kojem je, između ostalog i nelegalni ured člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, ako će plod tog sastanaka biti nešto dobro za građane, a ne za lidere pojedinih političkih stranaka, to će biti dobro. Ukoliko to bude još jedna prilika gospodinu Čoviću da ponovi svoje ranije stavove, klasično gubljenje vremena”, kazao je Mašić.

Mnogo se govori o kandidatima, dokle se došlo po tom pitanju u SDP-u? Da li je Denis Bećirović kandidat za člana Predsjedništva?

“Što se tiče članstva SDP-a i ljudi koji su uzeli učešće, ukoliko bi mogao da sumiram taj proces, postoji u potpunosti nepodijeljena podrška našem Drugu Denisu Bećiroviću. Mi smo razgovarali i još uvijek se razgovara. Poznavajući Denisa, ozbiljnog i odgovornog čovjeka, vjerujem da će u konačnici prihvatiti kandidaturu. SDP za razliku od drugih političkih subejekata nije istrčavao sa kandidaturom”, kazao je Mašić za N1.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.