Općina u BiH iz koje decenijama odlaze svi

N1

Iako okružen teritorijom RS Odžak pripada FBiH, isto kao i Orašje. Zajedno čine Posavski kanton. Šest kilometara od Odžaka nalazi se Novi Grad, jedno od mjesta sa većinski srpskim stanovništvom na ovom području.

Vida Rakić tu živi od 58 godine. Nikada kaže nije bila usamljenija iako ima četiri kćerke, unučad i praunučad.

“Sama sam, ja kažem uvijek kažem de dođite, ali rade pa ne mogu, šta ja znam”, kazala nam je.

U selu uglavnom živi starije stanovništvo. Iako imaju osnovnu školu, u nju ide samo pet đaka, u kombinovani razred. I Rada Šišljagić je učiteljica. Živi ovdje ali ona je na birou.

“Svi znaju da sam na birou. Sad rijeđe budu raspisani natječaji da me pozovu. U suštini neki rade duplo, honorarno, a ja ne radim odavno”, izjavila je za N1.

Prema poslednjem popisu u Odžaku živi 582 Srba, ipak procjene govore da je stalno nastanjeno oko 200.

“Koliko ja znam nema Srba zaposlenih u javnim institucijama. Na području Novog Grada, Dubice puno je više Srba bilo”, rekao nam je Jakov Ivanković, načelnik Odžaka.

Nisu samo srpska sela prazna. Iako nema tačnih podataka o broju, iz Odžaka decenijama odlaze svi. Srbi najčešće u opštine u RS koje su udaljene nekoliko kilometara.

“Općina prepoznaje koliko može, kroz strukturu proračuna sufinansiramo koji se tu natječe, isto sufinansiramo SKUD koji dobija određene novce, ja sam to malo i povećao kada sam postao načelnik u ovom dijelu“, dodao je Ivanković.

Dio roditelja djecu šalje u škole u RS. Jedan od razloga je kaže naš sagovornik jer se ovdje uči na hrvatskom jeziku.

“Žele da njihova djeca uče srpski jezik, tako da mi sada imamo 17 djece koja su iz Odžaka koje idu u susjedne opštine u školu. Zvornik, Kotor Varoš, tamo bošnjačka djeca traže svoja prava, kao i oni i mi pravo da tražimo svoja zagarantovana prava”, naveo je Damir Ivetić iz Srpskog građanskog udruženja.

Djeca koja idu u škole u RS, priča Ivetić, nemaju pravo na doplatak u Posavskom kantonu. Nema pomoći ni iz RS.

“Što se tiče RS ja moram priznati da je ta pomoć do sada bila jako mala, pasivna, ja se nadam da će se kroz neke institucije poboljšati taj odnos.”

No, ovdje teško žive svi. Slike porušenih kuća i prazne ulice možda najbolje oslikavaju život u Novom Gradu.

Da bi kupili neku od osnovnih životnih namirnica stanovnici ovog mjesta moraju ići do Odžaka. Posljednja radnja koja se nalazila ovdje odavno je zatvorena.

Zatvorene su i brojne kuće, i jednih i drugih i trećih u ovoj opštini. Vraćaju se u vrijeme praznika, odmora. I oni koji Odžak vide kao konačno odredište.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.