Stižu godišnji odmori: Šta ne smijete unijeti u Hrvatsku

Vijesti 08. apr 201809:09 > 09:13
Zarko Basic/PIXSELL

Sezona godišnjih odmora je pred nama. Jedna od važnijih stvari o kojima moraju voditi računa državljani BiH su dokumenti potrebni za putovanje.

U normalnim okolnostima to ne bi trebao biti problem, ali godinama se pred samu sezonu pojavljuje i problem vezan uz nestanak putovničkih knjižica. Nedavno je razlog bio dodjeljivanje posla pojedinim inozemnim tvrtkama, pa je i vađenje putovnice postalo iznimno stresan dio priprema za putovanje, piše Večernji list BiH.

Važno pravilo prilikom putovanja u države za koje stanovnicima BiH nisu potrebne vize je važenje putovnice. Za sve članice potpisnice Schengenskog sporazuma vrijedi isto pravilo, a to je da vam putovnica mora vrijediti najmanje tri mjeseca nakon planiranog datuma povratka u BiH.

Onima koji imaju novca za putovanje, ali nemaju putovnice, najlakše je zaputiti se preko Svitave do jedinog bh. grada na Jadranu Neuma.

Oni koji bi ipak bez putovnice preko granice, s osobnom iskaznicom, mogu birati između Srbije, Crne Gore i Albanije. S te tri države BiH ima sklopljen sporazum o prelasku granice uz osobnu iskaznicu. Kako biste izbjegli nepotrebna zadržavanja, a da ne kažemo i visoke kazne, važno je pridržavati se osnovnih odredbi o količini unesene robe u Hrvatsku, odnosno u EU.

Od travnja 2017. godine krenulo se s pooštrenim mjerama kontrola vanjskih granica EU, pa tako i Hrvatske za građane BiH i Srbije, ali i za Hrvate na granici sa Schengenom.

Građani koji planiraju godišnji odmor izvan BiH, prilikom prelaska granice trebaju posebice paziti na prehrambene proizvode koje nose sa sobom jer nije uopće dopušteno nositi mliječne i proizvode od mesa, pa čak ni u sendviču. Prema uputi Carinske uprave Hrvatske, građani u prtljazi ne smiju imati ni male količine mesa i mlijeka ni njihove proizvode.

Kada je u pitanju novac, fizička osoba prilikom ulaska na područje EU i izlaska iz njega, a koja sa sobom nosi gotovinu u iznosu od 10.000 € ili više, u obvezi je prijaviti taj iznos carinskoj službi zemlje ulaska u EU. Cigarete, duhan i alkoholna pića mogu se prenositi u strogo ograničenim količinama. Dopušteno je ponijeti i jednu litru alkoholnoga pića, ali u originalnom pakiranju, što znači da domaća lozovača i šljivovica ne dolaze u obzir.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.