Liturgija u Sarajevu: Veselimo se u pobjedi dobra nad zlom

Vijesti 08. apr 201812:12 > 12:14
Anadolija (AA)

Povodom velikog hrišćanskog praznika Vaskrsa, danas je u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu održana sveta liturgija na kojoj su vjernicima prenijete poruke mira i ljubavi.

Svečanoj liturgiji prisustvovali su brojni pravoslavni vjernici koji su molitvama dočekali Vaskrs, jedan od najznačajnijih blagdana, kojim se proslavlja povratak Isusa Hrista u život, odnosno njegovo vaskrsenje.

Liturgiju je, uz sasluženje sveštenstva sarajevskog i sokolačkog arhijerejskog namjesništva, predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom.

Nakon molitvenog dijela i pričešća vjernika, mitropolit Hrizostom je čestitao Vaskrs sa željom da svjetlost Hristovog vaskrsenja obasja sve vjernike i ispuni njihova srca i živote.

“Danas slavimo vasrksenje života vječnoga, upravo ovime koji jeste put istine i život. Neka je svima sretan praznik. Radujte se danas i veselite se. Čuste šta je Gospod kazao; ‘Ne plašite se, jer ja pobijedih svijet’. Dakle, radujmo se, veselimo se u pobjedi dobra nad zlom, ljubavi nad mržnjom, istini nad nepravdom”, poručio je Hrizostom.

Na liturgiji je Vladislav Topalović, dekan Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Sveti Vasilije Ostroški Univerziteta u Istočnom Sarajevu, pročitao poslanicu poglavara Srpske pravoslavne crkve patrijarha Irineja u kojoj je, između ostalog, fokus stavljen na porodicu i brak.

“Stoga, djeco naša duhovna, poštujte i čuvajte svetinju braka, jer je ona temelj zdrave i nerazorive porodice. Čuvajte u ljubavi tajnu života koju je osvetio sam Bog. Iskrena vjernost i uzajamno praštanje neka krase svaku našu porodicu koja je domaća crkva”, poručio je Irinej.

Patrijarh Irinej je u vaskršnjoj poruci svim vjernicima poželio da oprostivši jedni drugima, prizivaju “blagodat, mir i silu vaskrsloga Hrista”.

Vaskrs je najradosniji i jedan od dva najveća hrišćanska praznika, a njim se proslavlja povratak u život Isusa Hrista, odnosno njegovo vaskrsenje. Prema vjerovanju, Hrist je vaskrsao trećeg dana nakon raspeća na krst gdje je i preminuo, uključujući i dan smrti, odnosno Veliki petak. Vaskrs se praznuje tri dana, a prethodi mu sedmonedjeljni post.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.