Vaskrs u domu Grujića: Svi su druge vjere, ali svi čestitaju

Vijesti 08. apr 201817:25 > 17:36
N1

Bračni par Grujić u Goraždu danas je ugostio našu ekipu na obilježavanju Vaskrsa. Za stolom u bašti porodične kuće - Vaskršnja jaja, peretke, običaji i emocije. Post, crkva, porodica - vrijednosti su ovog praznika, rekli su nam Mila i Ratko Grujić.

Ratko i Mila Grujić u Goraždu danas govore nam o Vaskršnjim običajima. Gotovo cijeli život, ovaj grad je njihov dom.

“Svi su druge vjere, ovdje je sve oko mene druga vjeroispovjest. Ali bez obzira, svi dođu da čestitaju praznik. Eto mi obojimo preko 100, 150 jaja i sve podjelimo djeci. Djeca vole da imaju jaja”, kazala je Mila Grujić.

Na stolu su kod Grujića Vaskršnja jaja i peretke, a o njihovoj simbolici, Mila govori…

“U porodici ujutro se ide rano u crkvu na službu oko 4-5 sati. Poslije službe dolazi se kući i nakon dugog posta, posta od 40 dana omrsi se sa jajetom. Znači svi se u kući tucaju sa jajetom i sa jajetom se omrse.”

“Ništa nema specijalna hrana. Obično bude kao i ručak, samo je specijalno – jaja. Jaja su specijalna, ostalo je ručak kao redovni – sarma, supa, pita, pečenje, to je osnovno”, ispričala je.

Od preko stotinu jaja koje boje, Mila neke ručno iscrtava.

“Ovu sam šarala s voskom naprimjer, ima šaraljica postoji, i onda sa šaraljicom.”

Ovaj praznik nosi još jednu važnu dimenziju.

“To je porodično okupljanje. Vaskrs je porodično okupljanje. Okuplja se porodica i bude svečano onda”, kazala je.

Cijela porodica Grujić danas nije na okupu. Djeca i unuci su u inostranstvu, s osmijehom i ponosom govore nam Ratko i Mila. Oni će na Vaskršnji ručak kod prijatelja u Rogaticu, držeći u ruci ono najvrijednije što imaju – jedno drugo.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.