Čović bez Ivanića i Izetbegovića u Mostaru

Vijesti 08. apr 201818:33 > 19:19
N1

Regionalne čelnike na 21. Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru, dočekat će i ispratiti samo jedan član kolektivnog šefa države - Dragan Čović. Bakir Izetbegović i Mladen Ivanić ne idu u Mostar. Razloge nisu obrazložili.

U desetom mjesecu prošle godine – za predsjedničkim stolom je dogovoreno:

“Predsjedništvo BiH prihvatilo je pokroviteljstvo nad 21. međunarodnim sajmom privrede – Mostar 2018., koji će biti održan od 10. do 14. aprila 2018. godine.”

Bez obzira na to što su pokrovitelji – dva člana Predsjedništva Izetbegović i Ivanić, ne dolaze na Sajam.

“Ivanić nije u BiH, odlučio sam da ne pravimo raskorak. Domaćin sam večere i pozvao sam one koje sam pozvao. Pozvan je Zvizdić, Dodik, Čavara, predsjednik Crne Gore koji redovito dolazi, Vučić i predsjednik Vlade Hrvatske. Uradili smo nešto veliko, i ako neko ima primjedbu – ostavit ćemo da uživa u primjedbama. Sutra je ugodna privatna večera, u utorak je otvaranje Sajma, pozvan je Izetbegović i mnogi drugi. Ko će se odazvati ne znamo”, izjavio je Dragan Čović.

Prilikom otvaranja, organizatori nisu predvidjeli govor predsjedavajućeg, Bakira Izetbegovića. Što nije bio slučaj prošle godine. Jer prisutnima se obratio tada predsjedavajući Mladen Ivanić.

“Sajamske aktivnosti su u velikom dijelu regiona u krizi, ali očito ovaj u Mostaru nije. On napreduje i svake godine je sve veći. Zbog toga organizatorima istinska podrška i zahvalnost”, kazao je 4. aprila 2017. Ivanić.

Iako je prije godinu dana za Sajam u Mostaru, Ivanić imao riječi hvale, ove godine ga neće biti ni u sali, niti na predsjedničkoj večeri koju organizuje Dragan Čović. Umjesto Ivanića i Izetbegovića, na Sajamu će govoriti, bar tako navode na zvaničnoj web stranici, Dragan Čović, Aleksandar Vučić, Andrej Plenković, Ljubo Bešlić i direktorica Dalfina Bošnjak. Posebne nagrade za doprinos Sajmu biće uručene isključivo jednom članu Predsjedništva, Draganu Čoviću. Plenkoviću i Vučiću

“Srbija nam je drugi put zemlja partner. Osim Srbije imamo još dvadesetak zemalja odnosno izlagača, najviše zemalja iz okruženja Republike Srbije i svakako NR Kine koju ne mogu zaobići”, kazala je Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma pred kraj marta ove godine.

Iako je službeno u igri – umjesto Predsjedništva na sastanku sa regionalnim državnicima će biti HDZ-ova i SNSD-ova politička svita. Što je dodatno produbljavanje političkih tenzija – kaže profesor Slavo Kukić.

“Ja doista imam respekta prema Mostarskom sajmu, ali problem je ako se zbog vlasititih pozicija u državnim institucijama u službu manifestacije koja je privatna, uprežu institucije države, država sama – koja neće biti nigdje kada se dobit bude dijelila, dobit će u džepove trpati drugi.”

Sutra, dan uoči otvaranja Sajma, Dragan Čović, planirao je posebne susrete s Aleksandrom Vučićem, potom crnogorskim predsjednikom Filipom Vujanovićem, te bugarskim premijerom Bojkom Borisovim. U poslijepodnevnim satima očekuje se i zajednička večera.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.