Marušić: Nikada više nećemo učestovati u blokadama puteva

N1

Vlado Marušić, nekadašnji predsjednik Udruge "Zaboravljeni branitelji", kazao je da je ime udruženja promijenjeno u Udrugu razvojačenih branitelja HVO-a. Kako je naveo, to su uradili isključivo iz razloga što se nisu slagali sa dijelom Udruge "Zaboravljeni branitelji" iz Ljubuškog. Dodao je da oni danas ne učestvuju u najavljenim protestima.

“To smo učinili isključivo iz razloga što se nismo slagali sa dijelom Zaboravljenih branitelja iz Ljubuškog koji su željeli blokirati puteve i granice, a mi smatramo da to nije učinkovito, da to nije dobro, da time remetimo promet roba, ljudi i usluga, te smo mi promijenili ime. U Vitezu smo imali sastanak sa većim dijelom predstavnika Armije BiH gdje smo donijeli odluku da mi ne učestvujemo u današnjem prosvjednim blokadama niti ćemo ikad više učestvovati što se tiče blokada prometnica i velikih prelaza. Isključivo sada usmjeravamo svoje snage i kapacitete prema insitucijama, Parlamentu, Vladi FBiH i strankama. Mi smatramo to su krivci za naše probleme, a ne obični građana”, kaže Vlado Marušić, predsjednik Udruge razvojačenih branitelja HVO-a ŽZH.

Kako je naveo, treba se fokusirati prema krivcima, a to su navodi, predstavnici stranaka vladajuće koalicije. 

“Koliko znamo, te proteste su najavljivali predstavnici Kampa heroja iz Sarajeva i dio te Udruge Zaboravljeni branitelji/borci iz Ljubuškog”, naveo je on.

Kako je kazao, sjednica Parlamenta FBiH bi trebala biti održana 17. aprila.

“Ukoliko nas ne uvrste, naši članovi će odlučuiti šta će biti”, naveo je on.

Demobilisani borci koji već deset mjeseci protestuju ispred zgrade Vlade FBiH u Sarajevu poručili su nedavno da će danas ponovo izaći na masovne proteste.

“Bacanje prašine u oči, idemo na kantone, razvlače nam pamet. Razvući ćemo je i mi njima”, poručio je nedavno za N1 Hamza Krkalić, demobilisani borac.

Kako su najavili, organizovat će nove proteste.

“Bit će na 4, 5 mjesta nebitno, ostavljeno je svakom kantonu da odredi lokaciju. Bit će 5 do 12”, istakao je tada Krkalić.

Podsjetimo, Vlada Federacije BiH je prošle sedmice održala hitnu sjednicu u Sarajevu i sagledavši potrebe i zahtjeve demobilisanih boraca, razmatrala Prednacrt zakona o demobilisanim borcima, na osnovu kojeg treba doći do poboljšanja položaja boračke populacije.

Prednacrt je utvrđen, ali dug put je do donošenja zakona. Bivši borci poručili su da im ništa ne znače priče resornog ministra o hitnim uredbama. Tvrde da niko od nadležnih ni nakon upozorenja nije reagovao te da ne odustaju od svojih zahtjeva a to su objavljivanje jedinstvenog registra boraca, ukidanje finansiranja mnogobrojnih boračkih udruženja iz budžeta i borački dodatak.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.