GV HNS-a: Nevjerojatno zvuči zahtjev bošnjačkih čelnika

Vijesti 10. apr 201814:07 > 14:09
N1

Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora smatra krajnje neprimjerenim uvjetovanje provedbe Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu 'Ljubić' tzv. principima koje su lideri bošnjačkih stranaka dogovorili na sastanku održanom u rezidenciji veleposlanice SAD u BiH, stoji u priopćenje za javnost Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS).

“Jedini prihvatljivi principi za HNS su principi na kojima je utemeljena Bosna i Hercegovina, principi iz preambule Ustava BiH, tj. konstitutivnost naroda kao natkrovljujući princip svim ustavima i zakonima u BiH, kako je to konstatirao i Ustavni sud BiH u svoje dvije odluke. Poštivanje ovih principa i dosljedna provedba Odluke Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ podrazumijeva promjenu Izbornog zakona da bi se ostvarilo „legitimno predstavljanje koje mora biti utemeljeno na demokratskom izboru onih koje predstavlja i čije interese zastupa“, i to na svim administrativno-političkim razinama, kako je konstatirao Ustavni sud. Dakle, samo legitimitet predstavljanja stvara temelj za stvarno sudjelovanje i odlučivanje. Ovo vrijedi jednako i za Hrvate, Bošnjake i Srbe”, stoji u priopćenju.

“Nevjerojatno zvuči zahtjev bošnjačkih čelnika da se mijenja okvir nadležnosti Doma naroda u Federaciji BiH i postavlja kao uvjet implementaciji Odluke Ustavnog suda u predmetu ‘Ljubić’. Dok se Dom naroda popunjavao na neustavan način, kako je to i utvrdio Ustavni sud BiH, čelnicima bošnjačkih političkih stranaka nisu smetale nadležnosti Doma naroda Parlamenta FBiH. Sada se pitanje nadležnosti postavlja kao uvjet, a u suštini, to nema apsolutno nikakve dodirne točke sa popunom Doma naroda i provedbom Odluke Ustavnog suda”, navodi se u priopćenju.

Ponovo se, tvrde iz Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS), želi nametnuti pitanje zastupljenosti svih županija u klubovima naroda iako je očito da se time ne ispunjavaju temeljni uvjeti koje u svojoj Odluci navodi Ustavni sud.

“Naime, Ustavni sud u točci 49. Odluke konstatira: ‘Ustavni sud ponovo podsjeća na opće načelo demokracije da vlast u državi proistječe iz naroda i pripada narodu. Iz Ustava Bosne i Hercegovine slijedi da je Ustav Bosne i Hercegovine kao narod označio konstitutivne narode koji zajedno sa Ostalima i građanima Bosne i Hercegovine čine zajednicu državljana koja jednakopravno ostvaruje vlast putem svojih predstavnika“ te u istoj točci nastavlja „…, Dom naroda nije Dom federalnih jedinica nego Dom konstitutivnih naroda. Dakle, kao što sastav Zastupničkog doma izražava volju svih građana BiH i FBiH, tako i sastav Doma naroda mora izražavati volju njihovih konstitutivnih naroda. Ne naroda kao zbira svih građana, naroda-demosa koji je već predstavljen u Zastupničkom domu, nego svakog pojedinačnog konstitutivnog naroda kao samostalnog subjekta, od kojih svaki konstitutivni narod čini po jednu izbornu jedinicu demokratski predstavljenu u odgovarajućem klubu domova naroda. Zahtjev čelnika bošnjačkih stranaka da se primjeni popis 1991., kao još jedan od uvjeta za provedbu Odluke Ustavnog suda, do kraja razotkriva namjeru manipuliranja isključivo hrvatskim i srpskim pozicijama u Domu naroda. Ustav FBiH jasno precizira za koje se strukture vlasti primjenjuju odredbe o popisu i Aneksu 7., a Izborni zakon BiH i Odluke Ustavnog suda BiH na više mjesta naglašavaju primjenu posljednjeg popisa pučanstva”, navodi se u saopćenju.

“Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora smatra kako je ovakav stav čelnika bošnjačkih političkih stranaka do kraja razotkrio njihove namjere o pretvaranju Federacije BiH u bošnjački entitet, te da ne žele prihvatiti izmjene Izbornog zakona prema Odluci Ustavnog suda BiH u predmetu ‘Ljubić’ što najoštrije osuđujemo. Također, razočaravajuća činjenica je kako su domaćini sastanka (Cormack i Wigemark) sastanak ocijenili ‘pozitivnim i konstruktivnim’ iako su iskazani stavovi bošnjačkih lidera neutemeljeni, neustavni i suprotni Odluci Ustavnog suda BiH, te da vode ka rušenju ustroja Daytonske Bosne i Hercegovine”, stoji u priopćenju Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) koje potpisuje Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.