Bajtal: Etno-politički jaram u BiH nas žive pokopa

N1

Politički analitičar, Esad Bajtal, komentarisao je posljednja dešavanja oko sajma u Mostaru i nedolasku Bakira Izetbegovića, kao člana Predsjedništva BiH na sajam, kao I Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH.

Meni se čini da se tu događa nešto što je sasvim logično, a sa druge strane što je namjenjeno javnosti. Nismo rasvjetliti da li su neki pozivi došli ili se neki nisu odazvali uprkos pozivima. Imate izjavu Čovića, ‘ja sam pozvao koga sam pozvao’ i onda imamo činjenicu da ti nepozvani, tobože pozvani, nisu otišli tamo gdje je trebalo. A ako su pozivi došli, imamo drugu dimenziju te priče, otprilike znače to da je sve bilo sračunato, da su pozivi otišli i struktuirani tako da odziva neće biti. Sve je to neka mutna voda.” – kaže Bajtal.

Bajtal kaže da je jedna privredna manifestacija bespotrebno ispolitizovana, kao i sve drugo u BiH, te da u ovoj zemlji ukrštenih rogova u jednoj vreći, lideri ne mogu, neće ili ne znaju da se dogovore kakvu budućnost ove zemlje žele.

Nije do stranaka, koliko do pojedicana, odnosno onih koji vode te stranke, koji osjete da im vrijeme ističe ili im je isteklo. Pa se uprkos jednoj objektivnoj činjenici pokušavajući spasiti ne birajući sredstva. Sve politiziraju, svemu daju političku dimenziju, a sve se odvija na štetu građana BiH i naše budućnosti i mogučnosti promjene našeg statusa, jer mi smo najsiromašniji građani Evrope, sa najmanjom platežnom moći, sa najvećom nezaposlenosti u svijetu, poslije Džibutija i Konga. I uprkos poraznim rezultatima, žele da se spasu na političkoj sceni. Istinski demokratske stranke neće imati takvu vrstu cilja, biti pošto poto na površini, uprkos rezultatima, e to je naš problem.” – dodaje Bajtal.

Za njega su na sceni etno-interesne grupe, koje se, kako kaže, lažno predstavljaju kao političke stranke ili partije. A tamo gdje je interes, a nema idelogije i borbe ideja, tamo je na sceni pijačni princip, smatra Bajtal.

Pa mi vidimo oni se pogađaju na izletištima, kafanama, sajmovima, a narod trpi. Naša situacija, egzistencijalna i doslovno biološka ugroženost građana, o čemu svjedoči kopanje po kontejnerima da bi preživjeli, to se izgleda nikoga ne tiče. U demokratskom društvu ne može to tako. Tamo gdje je glad nema demokratije, a tamo gdje je strah ne stanuje demokratija.” – kaže Bajtal.

On zaključuje da je u BiH na djelu je vaninstitucijalno djelovanje koje je na sceni d 90-tih.

Parlament je jedna zavjesa u teatru apsurda zvanom BiH. Sve bitne stvari odvijaju se izvan institucija. Oni se dogovaraju kao šefovi partija ili stranaka i nameću svoje dogovore kao nešto što narodi i građani u BiH treba da slijede, podnose ili trpe i da se nadaju oslobađanje od tog etno političkog jarma koji nas žive pokopava.”

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.