Ustavni Sud BiH: Ne postoji politički uticaj na sudije

Ilustracija

Rukovodstvo Ustavnog suda BiH na današnjoj konferenciji odbacilo je tvrdenje da se u slučaju Ljubić radi o promjeni koncepta Ustavne struktrure FBiH. Sudije su odbacile špekulacije da na njih postoji politički uticaj.

“Ovo malo kose na glavi mi se diže kada čujem termin ekspert, a onda ostatak kose mi se digne kada čujem to pravni stučnjaci, pa da se navodno promjenila Ustavna struktura FBiH”, reko je Zlatko Knežević.

On je potcrtao da je u obrazloženju presude, kolokvijalno rećeno, zaštićen Ustav FBiH u odnosu na akt države BiH.

Sudije su odbacile špekulacije da na njih postoji politički uticaj. Ali i česte špekulacije o preglasavanju unutar Ustavnog suda BiH.

“Ovo ste vi vjerovatno mislili na plenarne sjednice kada se dogadja da su tri stranca, ali to je zanemariv broj u odnosu na ukupan broj odluka koje se donose”, rekao je potpredsjednik Mato Tadić.

Sudija Knežević je kao primjer profesionalnosti Suda naveo slučaj Hamidović. Hamidović je kažnjen na sudu BiH jer je odbio da skine kapu sa glave, tvrdio je da je skidanje kape sa glave povreda njegovog vjerskog prava, ovo mu nije uvaženo pa je kažnjen.

Sedam sudija Ustavnog suda je ocjenilo da je sudija u ranijem postupku nije povrijedio član 9. Evropske konvencije o ljudskim pravima. Dvojica sudija su izdvojila mišljenje.

“Hamidović piše aplikaciju Evropskom sudu za ljudska prava, i Evropski sud kaže da mi kao sud nismo bili u pravu. Kažu da su dva suca koja su izdvojila mišljenje u pravu. Ta dvojica sudija su bila predsjednik Mirsad Ćeman, i potpredsjednik Zlatko Knežević”, kazao je Knežević.

“U slučaju Maktouf ja sam imao izdvojeno mišljenje, to je potvrdio sud u Strazburu,, bez obzira što sam ja Hrvat, a on dolazi iz neke, ne znam ni ja koje zemlje”, dodao je Tadić.

“Ova troglava aždaja koja sjedi pred vama iz Ustavnog suda BiH, dao Bog da ostali u ovoj zemlji, međusobno na ovaj način komuniciraju”, zaključio je potpredsjednik Ustavnog suda BiH iz reda srpskog naroda Zlatko M. Knežević.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.