Kako su svjetski mediji izvještavali o presudi Šešelju

Vijesti 11. apr 201816:11 > 16:21
N1

Pravosnažna presuda lideru Srpske radikalne stranke Vojislavu Šešelju dospjela je na i naslovnice svjetskih medija.

“Srpski radikal Vojislav Šešelj kriv za ratne zločine”, naslov je uglednog BBC-ja na vijest o pravosnažnoj presudi.

AFP i Washington Post su Šešelja pak etiketirali kao srpskog ultranacionalistu: “UN-ov sud osudio srpskog ultranacionalistu na 10 godina”, navodi se u vijesti u kojoj između ostalog stoji da se Šešelj neće vraćati u haški zatvor zbog toga što je već u postupku tamo proveo 12 godina.

Češki portal Novinky.cz prenosi da se Šešelj neće vraćati u zatvor.

O Šešeljevoj presudi pisali su i švicarski Swissinfo, Globo, Spiegel – koji je u svojoj vijesti naveo da je presuda izazvala dosta kritika: “Vojislav Šešelj, srpski nacionalista osuđen je na 10 godina zatvora zbog zločina protiv čovječnosti.”

“Šešelj nije bio prisutan na izricanju presude, ali je 90-ih godina bio ratni huškač, i vodio je propagandu protiv Hrvata i muslimana”, stoji u tekstu Spiegela.

“Ultranacionalista Šešelj dobio deset godina zatvora u Hagu”, naslov je danskog portala Nordjyske.

Portal Corren.se navodi da je “Lider Srba kriv za ratne zločine”, te da je svoju desetogodišnju kaznu već odslužio, pozivajući se na Reuters i AFP.

Američki mediji poput Herald Suna i New York Timesa također su prenijeli AFP-ovu agencijsku vijest o pravosnažnoj presudi Vojislavu Šešelju.

Reuters i AFP prenijeli su izjavu Vojislava Šešelja izrečenu prije pravosnažne presude.

“Odluka me ne zanima. Porazio sam Haški sud jer nisu imali dokaze za moje navodne ratne zločine”.

Lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj pravosnažno je osuđen na deset godina zatvora pred Mehanizmom za međunarodne krivične sudove. Šešelj je proglašen krivim po tri tačke optužnice za progon, deportacije i druga nečovječna djela.

Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot
Screenshot

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.