Okončan jedan od najdužih procesa pred Haškim sudom

Vijesti 11. apr 201817:44 > 19:05
N1

Lider Srpske radikalne stranke i od danas osuđeni ratni zločinac Vojislav Šešelj osuđen je u Hagu na desetogodišnju kaznu u jednom od najdužih procesa pred Tribunalom.

Šešelj je osuđen samo za zločine nad Hrvatima u Vojvodini, ali nije osuđen za zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Proces protiv Vojislava Šešelja na nakon deceniju i po od početka doveden je do kraja. Žalbeno vijeće Međunarodnog mehanizma krivičnih sudova jednoglasno je Šešelja proglasilo krivim. Ovo je bio jedan od najdužih procesa koji su se vodili pred Haškim sudom i njegovim nasljednikom Mehanizmom.

“Zasjedajući na otvorenoj sjednici djelomično prihvata prvi i drugi žalbeni osnov optužbe i ukida oslobađajuću presudu izrečenu Šešelju.Proglašava Šešelja krivim. Izriče Šešelju kaznu od deset godina zatvora”, zaključio je predsjedavajući Žalbenog vijeća Theodor Meron.

Šešelj je osuđen po tačkama 1, 10 i 11 koje se odnose na progon na političkoj, rasnoj ili verskoj osnovi, deportaciju, nehumana djela i prisilno premještanje. Ovo se posebno odnosi na zločine počinjene u Hrtkovcima.

“Žalbeno vijeće nalazi da je gospodin Šešelj krivično odgovoran po osnovu govora koji je održao 6. maja 1992. godine u Hrtkovcima u Vojvodini za podsticanje deportacije, progona putem prisilnog raseljavanja i drugih nehumanih dijela te prisilnog premještanja kao zločina protiv čovječnosti”, naveo je Meron.

Sudije su prethodno odbile sve Šešeljeve prigovore koji su se odnosili na proceduralne elemente te na pravičnost sudskog postupka.

“Argumenti gospodina Šešelja na pravično suđenje samo su ponavljanje onog što je već ranije bilo izneseno i odbijeno tokom prvostepenog suđenja ili interlokutornih žalbenih postupaka pred MKSJ-om. Ne pokazuju postojanje greške koja bi zahtjevala reakciju u žalbenom postupku”, izjavio je u obrazloženju Meron.

Presuda Vojislavu Šešelju je prva koju je izrekao Mehanizam međunarodnih krivičnih sudova, a pred njim će biti izrečene presude Karadžiću, Mladiću te Simatoviću i Stanišiću.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.