Oprečne izjave: Ko opstruiše dogovore na političkoj sceni

N1

Nakon što je predsjednik SDA Bakir Izetbegović za Dragana Čovića rekao da se za vrijeme svojeg mandata nije korektno odnosio prema Bošnjacima i da zabija trn u zdravu nogu, Čović danas direktno ne komentariše njegovu izjavu, ali poručuje da je Izetbegović već dugo vremena odabrao put opstrukcije, pa i dogovora oko izmjene Izbornog zakona.

Čović poručuje, izdržaćemo još pet-šest mjeseci zajedno. Izetbegović juče: “Čović nije mudar. Pokušava da odredi svoja pravila igre”.

“Vi ne možete saznati zašto gospodin Čović bez potrebe zabija trn u zdravu nogu i kvari odnose i smanjuje šansu i za vlastiti korpus da se izađe u susret”, kazao je Izetbegović.

Čović je danas rekao: “Izetbegović samoinicijativno djeluje i sve se radi da se ništa ne radi”.

A u osnovi je sve da se ništa ne desi na ovom planu koji je nužan bio uraditi da se izmjeni izborni zakon da normalno čekamo izbore. I ta klakulacija, sada je jasno njemu neće proći. Naravno, ja osjećam biće sve više pritiska na meni. Jasno je da BiH moramo očuvati kao zemlju i da će je predstavljati legitimni predstavnici naroda. I ona ima svoju evropsku budućnost i to niko u BiH, pa ni SDA, neće zaustaviti“, kazao je Dragan Čović.

Iako je počelo sve oko pozivnica za mostarski sajam i nepojavljivanje Izetbegovića, pa i Zvizdića u Mostaru, pojedini smatraju kako je loše da se dogovori postižu ili pokušavaju postići van institucija BiH, naročito kada se radi o izmjenama Izbornog zakona.

Sve se dešavalo van institucija BiH, van parlamentarne skupštine BiH. Mislim da je Parlamentarna skupština BiH mjesto gdje se rješavaju takva krupna pitanja, kada je u pitanju ova država, a neka Karađorđeva, neki Prudovi, neki Mostari. Sve izvan institucija BiH“, kazao je za N1 Amer Jerlagić, predsjednik SBiH.

Za političke analitičare, vaninstitucionalno djelovanje na snazi je još od 90-tih godina. Parlament BiH, pa i Predsjedništvo za njih je izgubilo smisao, a Parlament BiH je postao, kako kažu, teatar apsurda u BiH.

Parlament je potpuno derogiran, Predsjedništvo. Sve to. Oni se dogovaraju kao šefovi partija ili stranaka i nameću svoje dogovore kao nešto što narodi i građani u BiH treba da slijede, podnose ili trpe i da se nadaju oslobađanja od tog etnopolitičkog jarma koji nas žive pokopava“, smatra Esad Bajtal, politički analitičar.

Tamo gdje je interes, kaže Bajtal, nema borbe za ideje i bolji život građana BiH, već je na sceni pijačni princip.

Opširnije u prilogu Slaviše Starčevića.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.