Odluke Ustavnog suda BiH i dalje na čekanju

N1

RS do sada nije sprovela samo jednu odluku Ustavnog Suda BiH koja se odnosila na ocjenu ustavnosti, FBiH dvije, a Parlament BiH šest.

Pred njim je i provedba odluka po zahtjevu dopredsjedavajuće predstavničkog doma Borjane Krišto. Rukovodstvo Ustavnog suda, nakon duže pauze, novinarima je odgovaralo na pitanja o neizvršenim odlukama, političkim uticajima, ali i prisluškivanju.

Ustavni sud BiH čeka stav OHR-a, a u vezi sa zahtjevom dopredsjedavajuće PD PSBiH Borjane Krišto. Ona je zatražila ocjenu ustavnosti Ustava FBiH u dijelu koji se odnosi na popunu Doma naroda na federalnom nivou.

“U ovom slučaju je visoki predstavnik bio zakonodavac, čak ustavotvorac. I pošto je on to, a nesporno je da tako jeste, onda se njemu daje prilika da dalje mišljenje”, kazao je Mirsad Ćeman, predsjednik Ustavnog suda BiH.

I dok predsjedavajuća čeka ovu odluku, pred Parlamentom BiH je da sprovede drugu odluku Ustavnog suda BiH. Na njen zatjev osporeni su dijelovi Zakona o krivičnom postupku. Iz Ustavnog suda poručuju: Na sjednici u maju brišu osoporene odredbe ukoliko ih Parlament ne izmjeni.

“Moraćemo, ne u narednih šest mjeseci, nemamo izbora. Mi smo odluku donijeli krajem juna prošle godine, dali šest mjeseci rok. Sad je četvrti mjesec. Nije rok bio šest mjeseci, već po faktičkom stanju deset mjeseci”, kazao je Zlatko M. Knežević, potpredsjednik Ustavnog suda BiH.

Potpredsjednik Ustavnog suda BiH Mato Tadić odbacio je špekulacije da je u bliskim odnosima sa Krišto, ali i da je on pisao ovaj Zahtjev.

“Kada se vidimo na prijemima ili negdje pozdravimo se. Kao i sa svima drugima. Što se tiče pisanja apelacije, tačnije zahtjeva za ocjenu ustavnosti – nisam pisao.”

Sudije tvrde da nisu pod političkim uticajem, te da svi obavljaju svoj posao profesionalno. Kroz šalu poručuju da su su pod lupom.

“Slušaju me po raznim stranama, pa im vjerovatno ne treba mikrofon”, kaže Knežević.

Pored odluke o Zakona o krivičnom postupku nisu sprovedene ni odluke o Policijskim službenicima, ali ni o dva osporena zakona o izvšnom postupku FBiH i RS.

“Od ovih devet U predmeta, ocjene ustavnosti, šest nije izvršila PSBiH, jedan RS i dva FBiH”, naveo je Tadić.

Odluka o Mostaru najstarija je neizvršena odluka.

“U9/09 je Mostar odluka od 26.11. 2010. Sledeći predmet koji nije izvršen je U15/11 to je FBiH, vojni stanovi”, kazao je Tadić.

Kada je u pitanju ocjena Ustavnosti, takozvani U predmeti, trenutno ih je četiri u proceduri. No nisu samo zahtjevi za ocjenu Ustavnosti pred sudijama Ustavnog suda BiH.

Sve je veći broj onih koji pravdu traže pred Ustavnim Sudom BiH. Od početka ove godine, svakim danom, pa čak i subotom i nedeljom stizalo je u prosjeku 20 novih predmeta.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.