Tromp za N1: Srpski političari stavljeni pred dilemu

Vijesti 11. apr 201818:00 > 18:58
N1

Nevenka Tromp, nekadašnja istražiteljica Međunarodnog suda u Hagu i univerzitetska profesorica u Amsterdamu smatra da političari u Srbiji mogu biti zadovoljni presudom Vojislavu Šešelju jer nije osuđen za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj. Presuđeno mu je za propagandu i podsticanje na mržnju u Malom Zvorniku, što je u Srbiji, objašnjava Tromp.

Za Tromp ovom presudom nije postignut veliki pomak u pravdi.

“Čula sam relativno pozitivne ocjene presude od strane političara i porodice žrtava. Kada čitam tekst presude ne vidim neki veliki pomak u pravdi i konkretnim činjenicama da je pravda postignuta na pravi način. Kao prvo, polazi se od toga da je većina u bivšoj Jugoslaviji saglasna da je Šešelj bio zločinac. Takav stav u pravnom sistemu nije relevantan. U pravnom sistemu su bitne činjenice. Optužnica protiv Šešelja je bila vrlo ograničena. Ona je obuhvatila samo dešavanja u BiH i Hrvatskoj od augusta 1991. godine do novembra 1993. godine. Za malo razdoblje su se iznosile činjenice, naročito se to odnosi na BiH. Rat u BiH je trajao od 1992. do 1995. godine”, konstatirala je Tromp.

Pravosnažnu presudu Šešelju, koja se razlikuje od oslobađajuće prvostepene, objašnjava kao “oblik političke i pravne ekspeditivnosti” – donijeta je presuda kojom je Šešelj ostao na slobodi, a s druge strane je presudom poručeno porodicama žrtava da je kriv.

“Nisam rekla da deset godina zatvora nije dovoljno za ono što je uradio. Optužnica je sužena i ograničena u vremenu. Ne zaboravimo da se njemu sudilo za ulogu koju je imao u ratu. U optužnici nije spomenuta njegova uloga na Kosovu. Presuda od deset godina možda može zadovoljiti osjećaj pravde. Po mom sudu je otpužnica bila ograničena. Presuda je neki oblik aritmetike. Nemoguće je primijetiti da mu je izrečena kazna dovoljno duga koliko je bio u zatvoru. Ne smatram da je presuda odraz detaljnog i studioznog analiziranja. Presuda je oblik političke i pravne ekspeditivnosti. Osuđen je kaznom kojom neće biti vraćen u zatvor, a žrtve će pokušati naći zadovoljstvo jer je osuđen”, objasnila je.

Osvrnula se i na Šešeljov komentar nakon presude da bi sve ponovo učinio isto. Smatra da je problematično to što se u presudi ne spominje kriminalna intencija i velika Srbija kao projekat.

“To je ono što je problematično. U presudi nema pozivanja na kriminalnu intenciju i veliku Srbiju kao projekat. On još uvijek vjeruje u to. Od prvog dana je govorio da se to može i mora postići nasiljem i zločinima. U presudi ne postoji odnos prema tom najproblematičnijem dijelu”, kazala je Tromp.

Mišljenja je da političari u Srbiji mogu biti zadovoljni presudom jer nije osuđen za ratne zločine u BiH i Hrvatskoj. Podsjetila je da niti jedan pojedinac iz Srbije nije osuđen za to.

“Srpski političari su stavljeni pred dilemu. Zapanjujuće je da ako čitate lokacije zločina za koje se tereti Šešelj i za koje je osuđen, onda ćete vidjeti da niti jedna nije u BiH i Hrvatskoj. Spominju se samo Hrtkovci u Hrvatskoj i Mali Zvornik koji je u Srbiji. Hrtkovci se spominju kao mjesto protjerivanja Hrvata, a Mali Zvornik u kontekstu toga da je Šešelj u tom gradiću vršio propagandu i podsticao na mržnju. Dakle, to je presuda koja se odnosi na lokaciju u Srbiji, i to po prvi put se dešava. Pitanje je kako će to političari u Srbiji objasniti. Sjetite se da je Slobodan Milošević tvrdio da Srbija nije umiješana u rat. Mislim da političari u Srbiji mogu biti zadovoljni presudom jer se time oslobađa odgovornosti. Dakle, Šešelj je pravio probleme, ali u Srbiji, prema presudi”, naglasila je Tromp.

Smatra da se Srbija jako dobro branila od optužbi i da će to imati pozitivne posljedice po nju, prije svega u smislu članstva u Evropsku uniju (EU).

“Presuda će imati uticaj u regionu. Zbir odluka Tribunala ide u korist Srbiji. Srbija se jako dobro branila i to će joj koristiti. Prije svega u smislu članstva u EU”, podcrtala je Tromp.

Međutim, ukazala je na to da će rad sudova za zločine u bivšoj Jugoslaviji i Ruandi imati pozitivne posljedice.

“Jedan veliki i važan uticaj Haškog tribunala jeste da je otvorio mogućnost da se zakoni odnosno konvencije koje postoje već 100 godina primjenjuju i da postoje praktični načini da se reagira na političko nasilje i masovne zločine. To treba da ima svoj nastavak. Ne znači da ovo što se dešavalo u Hagu treba minimizirati, bez obzira na odluke suda”, zaključila je Tromp.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.