Bukvarević pojasnio povećanja boračkoj populaciji

Vijesti 12. apr 201812:12 > 12:19
N1

Federalni ministar za boračka pitanja Salko Bukvarević govorio je danas o koeficijentima kojima su, prvi put nakon pet godina, visine braniteljskih novčanih naknada povećane za 1,5 posto.

“Vlada nastavlja sa svojim obavezama u rješavanju zahtjeva iz oblasti boračko-invalidske zaštite. Utvrdili smo određen broj zaključaka na prethodnoj sjednici, do danas smo jedan broj i realizirali. Na današnjoj sjednici smo realizirali jedan od zaključaka koji se odnosi na izmjene odluke o utvrđivanju koeficijenta za obračun i isplatu mjesečnih naknada za RVI, porodice šehida i poginulih boraca i dobitnike najvećih ratnih priznanja”, naveo je Bukvarević.

Naveo je da će nakon pet godina prvi put biti povećane lične i porodične invalidnine.

“Prvi put imamo situaciju da je ova vlada na čelu sa premijerom Novalićem prihvatila prijedlog boračkih udruženja i saveza da se dostignuti nivo sredstava na poziciji Federalnog ministarstva za pitanja boraca ne umanjuje i on nam je omogućio da upravo taj sporazum, da možemo pripremiti odluku da u skladu sa raspoloživim sredstvima za ovu godinu i izvršiti nakon pet godina povećanje ličnih i porodičnih invalidnina za oko 90 hiljada ratnih vojnih invalida i porodica šehida i pognulih boraca i za oko 4.900 dobitnika najviših ratnih priznanja za 1,5 posto na mjesečnom nivou. Ukupno, na godišnjem nivou je to oko 5,5 miliona KM na ovih 280 miliona koliko smo imali na raspolaganju”, kazao je Bukvarević.

Također su utvrđene i osnovice za obračun ovih naknada, a donesene odluke bit će primjenjivane od 1.1.2018. godine.

O ostalim odlukama Vlade FBiH više pročitajte na ovom linku.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.