Djeca u Liplju ponovo počela pohađati nastavu

Vijesti 12. apr 201812:40 > 12:55
N1

Nakon nešto više od dva mjeseca bojkota, bošnjačke povratničke porodice iz Liplja kod Zvornika su odlučile da ponovo njihova djeca pohađaju nastavu u područnoj školi. Neki od njih su do jučer bili u štrajku glađu. Spor sa jezikom je razlog njihovog nezadovoljstva, javlja Adisa Imamović, reporterka N1.

Naime, umjesto bosanski jezik u đačkim knjižicama je kao školski predmet naveden naziv “jezik”. Problem je u tome što se i knjižice poslije ne mogu ovjeriti.

Roditelji su zahtijevali od načelnika Opštine Zvornik da pošalje dopis Ministarstvu prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja RS od kojeg će se zahtijevati rješavanje ovog problema. Ako se to ne učini do srijede, roditelji kažu da će se ponovo odlučiti na bojkot nastave.

Djeca bošnjačke nacionalnosti u Liplju kod Zvornika od početka drugog drugog polugodišta školske 2017/2018. godine bojkotovali su nastavu, a njihovi roditelji traže da se u đačke knjižice upisuje nazov “bosanski jezik”, umjesto “jezik bošnjačkog naroda”.

Danas je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske saopštilo da je naziv jezika definisan Ustavom entiteta RS i zakonima u oblasti obrazovanja i ne može biti predmet dogovora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.