''Čović je optimista koji je Borisova načinio pesimistom''

Vijesti 12. apr 201812:48 > 13:15
N1

Gospodin Dragan Čović, koji je inače veliki optimista, je gospodina Bojka Borisova načinio velikim pesimistom toga dana, kazao je danas Bakir Izetbegović u razgovoru za N1 komentarišući susrete na Međunarodnom sajmu gospodarstva u Mostaru.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine je dodao i da se ”ništa odveć dramatično neće desiti”.

Gospodin Borisov se vjerovatno jedan dan, jedan sat bavio time, razgovarao s gospodinom Čovićem. I onda je postao pesimista. Gospodin Čović koji je inače veliki optimista je gospodina Borisova načinio velikim pesimistom toga dana. Mislim, ništa se odveć dramatično desiti neće. Imamo vremena do početka oktobra da napravimo izmjene Izbornog zakona. Jedan probosanski blok je konačno definisao ono što je po nama prioritet. To se u najmanju ruku treba razmotriti s jednakom ozbiljnošću kao i zahtjeve HNS-a. Jer tog probosanskog bloka mislim da u Federalnom parlamentu ima 60 posto, parlamentaraca”, ispričao je on za N1.

O rješenjima…

”I ovo što smo mi tražili, uklanjanje asimetrije i diskriminacije ljudi u dva entiteta je puno važnija stvar i puno opasnija stvar za Bosnu i Hercegovinu nego što je neka potpuna proporcionalnost kada je u pitanju sastav Federalnog Doma naroda. Šta to sad znači što neće doći Hrvat iz Unsko-sanskog kantona pa će biti dvojica umjesto jednog iz Zapadne Hercegovine. Asimetrija u odlučivanju, gdje vi imate Dom naroda koji je jači od Predstavničkog doma, koji ima više nadležnosti od njega. To je stvar koja se mora uskladiti s onim što imamo u RS-u”, dodao je on.

Uskoro video kompletnog razgovora.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.