Denis Zvizdić razgovarao sa predsjednikom Bugarske

Vijesti 12. apr 201814:44 > 14:48
Vijeće ministara BiH

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić susreo se danas u Sofiji sa predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevom sa kojim je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa.

Istaknuto je da su politički odnosi Bosne i Hercegovine i Bugarske dobri i da nema otvorenih pitanja. Zaključeno je da postoji obostrani interes za produbljivanje saradnje posebno na području ekonomije.

Zvizdić je pozdravio novu dinamiku u bilateralnim odnosima dvije zemlje koja se ogleda u sve češćim susretima zvaničnika dvije države na najvišem nivou. Informisao je predsjednika Radeva о aktuelnoj unutrašnjo-političkoj situaciji u BiH, kao i vanjsko-političkim prioritetima Bosne i Hercegovine. Dodao je da Vijeće ministara BiH ostaje čvrsto opredjeljeno za EU i NATO put Bosne i Hercegovine i da aktivno podržava sve regionalne inicijative i procese koji doprinose izgradnji mira i stabilnosti na Balkanu i ubrzavaju euroatlantske integracije regije.

Predsjednik Radev je rekao da je Bugarska prva država koja je priznala Bosnu i Hercegovinu i od tada nastavlja da podržava BiH.Čestitao je predsjedavajućem Zvizdiću na predaji Odgovora na Upitnik EK i izrazio nadu da će za vrijeme trajanja bugarskog predsjedavanja EU Bosna i Hercegovina dobiti odgovor. On je pozdravio je rad Vijeća ministra BiH na reformama te pohvalio rast turizma u Bosni i Hercegovini, industrijsku granu koju treba podsticati.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio na bugarskom priznanju Bosne i Hercegovine i rekao da Bugarska opet, 26 godina poslije, ima ključnu ulogu za BiH.

Razgovarano je o modalitetima uvođenja direktne avio linije Sarajevo – Sofija, pokretanju zajedničkih projekata i organizovanju poslovnih foruma kako bi se uvezali privrednici dvije zemlje.

Sastanku su prisustvovali ministar pravde BiH Josip Grubeša, ministar komunikacija i prometa BiH Ismir Jusko i ambasador Bosne i Hercegovine u Republici Bugarskoj Radomir Bogdanović.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH dr. Denis Zvizdić susreo se i sa predsjednicom Komiteta za vanjsku politiku Parlamenta Bugarske Dzhemom Grozdanovom, saopšteno je iz Vijeća ministara BiH.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.