Sirijci u BiH strahuju od novog sukoba u njihovoj zemlji

Vijesti 12. apr 201819:01 > 21:04
N1

Većina izbjeglica iz Sirije koji su došli u BiH već neko vrijeme su u zemljama zapada. Iz svojih aktuelnih prebivališta s tugom gledaju na zbivanja u svojoj zemlji.

Oni koji žive i rade u Bosni i Hercegovini pronalaze brojne zajedničke sadržaje rata u Siriji sa onim koji se desio u BiH.

Mustafa Bakou i Amdžad Alrez dva su sirijca sa mjestom prebivališta u BiH. Jedan podržava režim drugi je opozicija. Mnogo je toga po čemu se, kažu, razlikuju. Jednoglasni su da u ratu o sudbinama njihovih porodica i zemljaka odlučuju velike sile.

“Amerika, Rusija, Iran i Turska. Oni sa sirijskim narodom rade kako hoće. Sudbina naroda je u njihovim rukama”, kazao je Mustafa Bakou.

“Sirija, milion poginulih, uništena država, sve to radi plina, radi nafte. Sve je veliki interes, nema tu priče o demokratiji. Sirija je bila velika zemlja”, naveo je Amjad Alrez.

Alrez misli da napada neće ni biti, Bakou da hoće i strahuje za svoju familiju.

“Ja se puno brinem i sekiram za njih, zato što će napad biti oko Damaska, jedan dio njih je tamo”, kazao je Bakou.

Douma je do nedavno bila najpoznatija po ružama, nekad je cijeli grad mirisao, o njemu je Šekspir pisao. Naš književnik Edin Kukavica smatra da se proizvedeno oružje negdje mora trošiti.

“Ono što me posebno dotiče su slike djece i civila. Civili su uvijek najveće žrtve. Oni koji su se uhvatili oružja njihovo je predodređenje da budu žrtve ali djeca nisu nikome ništa kriva.”

Vanjskopolitički analitičar Hajrudin Somun smatra da će se situacija smiriti.

“Ako je suditi po onom što se desilo u Sjevernoj Koreji mislim da će se stvari umiriti, bilo je slično prije nekoliko mjeseci sa Sjevernom Korejom pa se sada dešava nezamislivo do nedavno. Imate pripreme za susret Trumpa i sjevernokorejskog predsjednika.”

Sadmir Nukić preživio je genocid u Srebrenici i s pesimizmom gleda na aktuelna zbivanja u Siriji i budućnost čovječanstva.

“Životinje imaju više razumijevanja između sebe nego što to danas ljudi imaju. To je žalosno. Na kraju krajeva, međunarodna zajednica ima osnovni cilj da sačuva taj mir u svijetu, ona je položila račun na Srebrenici u julu 1995. No, nije izvukla pouke.”

Pouke nisu, kaže Nukić, izvučene iz brojnih tragičnih događaja širom svijeta. Dok u svijetu brojni pozivaju na mir, istovremeno raste strah od velikog svjetskog sukoba.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.