Ostaje kamen spoticanja, ali korak bliže rješenju za Mostar

Vijesti 12. apr 201819:08 > 19:11
N1

U Mostaru su nastavljeni pregovori parlamentarnih stranaka o pronalaženju rješenja za provođenje lokalnih izbora u ovom gradu.

Definirana su dva modela biranja vijećnika u Gradsko vijeće iz šest izbornih jedinica, kao i pitanje birača iz Centralne zone. Modeli su dostavljeni strankama, koje se do narednog sastanka oko njih trebaju usaglasiti.

Nakon prošlosedmičnog sastanka predstavnika devet parlamentarnih stranaka kada je postignut dogovor o mogućim modelima provedbe izbora u Mostaru, što bi uključivalo gradsku listu i šest izbornih jedinica, na današnjem sastanku čiji je domaćin bio HDZ 1990 definirano je i pitanje birača iz Centralne zone.

“Dogovoreno je da ti birači glasaju prema pripadnosti mjesnim zajednicama, odnosno gradskim područjima Jugozapad i Stari Grad. O njihovim biračkom mjestu odluku će donijeti CIK uz suglasnost s GIK-om”, kazao je Marinko Petrić, predsjednik KO HDZ 1990.

Kroz drugi zaključak definirano je šest izbornih jedinica s dva modela izbora vijećnika. Jedan od ponuđenih modela predviđa da na gradskoj listi bude 13 vijećnika po modelu 4 – 4 – 4 + 1 iz reda Ostalih i da se iz šest izbornih jedinica bira 22 vijećnika. Drugim modelom predviđeno je da se iz šest izbornih jedinica bira 26 vijećnika s tim da je devet na gradskoj kompenzacijskoj listi.

“Prema prvom prijedlogu područje Sjever dalo bi dva vijećnika, Stari Grad pet, Jugoistok dva, Jug dva, Jugozapad sedam i Zapad četiri vijećnika. Prema drugom modelu Jugozapad bi dao osam, Stari Grad šest, Zapad pet, Sjever tri, Jug dva, Jugoistok dva i devet vijećnika s kompenzacijske liste”, pojasnio je Petrić.

Napredak u pregovorima postignut je jer se razgovaralo isključivo o provedbi presude Ustavnog suda, kažu iz HDZ-a.

“To nas je dovelo korak bliže i modelima i postizanju kompromisa i ono o čemu svi govorimo je to da izbore nemamo zato što su suspendirane dvije odredbe izbornog zakona i mi smo danas puno bliže tome”, izjavio je Damir Džeba, predsjednik GO HDZ.

Iako je dosta toga usaglašeno, još uvijek je najveći “kamen spoticanja” moguće uvođenje pozicije jednog ili dva dogradonačelnika.

“Ovo je pitanje matematike i njega je bilo lakše riješiti. I prije je bio dogovoren, ali pitanje koje ostaje otvoreno je pitanje izmjena Statuta Grada koje se vežu kako za izmjene pravila izbornog postupka tako i ostale stvari koje smo pokrenuli da ništa nije dogovoreno dok se sve ne dogovori, to je uvođenje pozicije ili dogradonačelnika ili ako ne može to onda osnaživanje pozicije glavnog savjetnika i mjesnih zajednica i gradskih područja”, poručio je Salem Marić, predsjednik GO SDA.

Peti krug pregovora rezultirao je dogovorom polovine zahtjeva iz presude Ustavnog suda, a nakon još dva sastanka očekuju da će doći do konačnog rješenja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.