Zlatar: Da li će se Vučić odreći titule koju je dao Šešelj

Vijesti 13. apr 201817:48 > 18:40
N1

Glavni sekretar Vijeća kongresa bošnjačkih intelektualaca Emir Zlatar danas je za N1 govorio o projektima saradnje bošnjačkih vijeća regije, ali i drugim temama.

  Konstituiranje Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća?

To je prvi put da su se bošnjačke organizacije i institucije iz četirir države organizovale i potpisale jednu platformu o zajedničkom djelovanju. Na osnovu tog zajedničkog deklarativnog dokumenta uspostavljeno je tijelo koje se zove Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća. Po dva predstavnika su delegirana u Ured. Zadatak je da Ured definiše nekoliko bitnih tačaka koje se tiču identiteta Bošnjaka“, kazao je Zlatar i dodao:

“Saradnja će se odvijati na bazi susreta i sastanaka ekspertnih timova, razgovarati će se o segmentima oko kojih će se razvijati saradnja”.

Pojasnio je na čemu će fokus saradnje biti.

Prvo pitanje je pitanje bosanskog jezika. U Srbiji, Hrvatskoj, Crnoj Gori imamo riješeno to pitanje ali u dijelu BiH imamo vleikih problema. Nastavak projekta po prvi put u historiji BiH “Izrada enciklopedijskog rječnika bosanskog jezika”. Druga stvar je identifikacija i utvrđivanje jedinstvenog grba i zastave bošnjačkog naroda s obzirom da nije postojala nikakva institucionalna saradnja bošnjačkih vijeća, kao i kultura u jednom širem obliku. Mislimo da je bošnjački narod jedno bogatstvo u svim ovim zemljama“, kazao je.

Ako se već upisuje kao službeni naziv “jezik bošnjačkog naroda”, zašto onda vlasti u RS-u ne pišu “jezik srpskog naroda” ili “jezik hrvatskog naroda”. To je jedna diskriminacija i nastavak jedne politike koja ima elemente velikosrpskih projekata, da budemo potpuno otvoreni. Milorad Dodik to želi“, smatra Zlatar.

Zlatar smatra da je projekt “Velike Srbije i danas prisutan”.

Vi imate na sceni projekat Velike Srbije, ali javnost i mediji ne znaju da postoji sporazum između RS i Srbije u pet bitnih elemenata: zdravstvo, školstvo, itd. Ne znam koliko to javnost zna, kao da nema granica“.

Dodik u Predsjedništvu BiH?

Dodik i sa ove pozicije ima jaku snagu i ima jaku političku poziciju, ne može to ništa posebno usložiti ionako komplikovanu situaciju. Mislim da će biti natezanje kao što je i sada“.

Presuda Vojislavu Šešelju?

Bitno je da je Šešelj osuđen, zbog retorike i stvari na koje je pozivao. Očigledno je da je Sud donio kaznu u skladu sa vremenom koje je on tamo proveo, da se da neka vrsta satisfakcije žrtvama Šešelja. Najzanimljivije jeste da vidimo očitovanje aktuelnog predsjednika Srbije Vučića kojeg je Šešelj proglasio vojvodom u jednoj pravoslavnoj crkvi. Da vidimo da li će se odreći titule četničkog vojvode i osvještanja u toj pravoslavnoj crkvi“, kazao je Emir Zlatar.

Uskoro video kompletnog gostovanja.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.