Zvizdić za N1: Infrastruktura i sigurnost prioriteti za EU

Vijesti 13. apr 201818:23 > 18:54
N1

Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH (VM BiH) je u posjeti Bugarskoj. Tema razgovora s bugarskim zvaničnicima je bio i razvoj infrastrukture u državama Zapadnog Balkana. Postoji mogućnost osnivanja zajedničke avio kompanije između država koje nemaju nacionalne avio kompanije.

Zvizdić kaže da je imao konstruktivan sastanak s bugarskim premijerom, Boikom Borisovim i da je Bugarska prijatelj našoj državi.

“Bugarska je prošla onaj put kojim mi danas koračamo na putu ka Evropskoj uniji (EU). Važno je da je Bugarska insistirala da države Zapadnog Balkana budu visoko pozicionirane na agendi EU. BiH ima podršku Bugarske i drugih država članica EU. Mi smo svoje obaveza na putu ka EU uspješno realizirali”, kazao je.

Ukazao je na značaj sastanka koji će sljedeće sedmice biti održan u Skoplju, kao i na konferenciju koja će u maju biti održana u Sofiji.

Teme sastanka odnosno konferencije će biti razvoj infrastrukture i sigurnost u državama Zapadnog Balkana, rekao je Zvizdić.

“Sigurnost je ključno pitanje odnosno conditio sine qua non kada je u pitanju članstvo u EU”, naglasio je Zvizdić.

U Sofiji je razgovorano o razvoju infrastrukture na Zapadnom Balkanu. Jedan od prijedloga je osnivanje zajedničke avio kompanije između država koje nemaju nacionalne avio kompanije, istakao je.

“Detektirali smo da je jedan od problema transportna infrastruktura. Ne postoje direktne avio linije između pojedinih glavnih gradova na Zapadnom Balkanu, a i cestovna infrastruktura je nerazvijena. Pokušaj je da napravimo zajedničku, regionalnu avio kompaniju između onih država koje nemaju svoje nacionalne avio kompanije, a imaju prateću infrastrukturu. To bi uz izgradnju panevropskih koridora doprinijelo boljoj saradnji”, zaključio je Zvizdić.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.