Sedam na N1: Asimetrija ili namjerno ignorisanje Izetbegović

Vijesti 14. apr 201815:34 > 17:05
EPP

Emisija Sedam na N1 posvećena je događajima koji su obilježili sedmicu na izmaku. Iz ovog izdanja izdvajamo:

Potvrđeno je, lider Srpske radikalne stranke ratni je zločinac Vojislav Šešelj. Osuđen je u Haagu na desetogodišnju kaznu u jednom od najdužih procesa pred Tribunalom, no samo za zločine nad Hrvatima u Vojvodini, ali ne i za zločine počinjene u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

U Mostaru održan još jedan sajam. I ove godine privreda ostala u sjeni politike. Brojni politički susreti domaćina Dragana Čovića sa visokim zvaničnicima regiona. Na svečanu večeru nije pozvan Bakir Izetbegović, kako je objasnio Čović zbog problema koji su se mogli desiti u “asimetriji organizacije”. Izetbegović mu odgovorio da je sa namjerom ignorisan. Sajam je ove godine predstavio 700 izlagača iz dvadesetak zemalja svijeta. Zemlja partner Srbija.

Prepucavanje Čović Izetbegović ponovo je pokazalo zbog čega je nemoguće doći do minimuma kompromisa po pitanju izmjena Izbornog zakona. Partneri u vlasti na cementiranim pozicijama u izbornoj godini gdje svaki problem postaje pitanje opstojnosti ili opstanka.

Za razliku od lidera ove sedmice, nekadašnji borci i branitelji zajedno su izašli na ulicu u borbi za svoja prava. Federalni premijer obećao povećanje naknade za 1,5 posto.

No ima i i pozitivnih priča. Diznajerska odjeća Bubsi bebe i nakit koji slavi mostarske znamenitosti postaje prepoznatljiv brend i van granica BiH.

Emisiju Sedam na N1 gledate svake subote od 20 i nedjeljom od 8 ujutro. Emisiju uređuje i vodi Tina Jelin Dizdar.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.