Cormack: U Donjoj Gradini ne razmišljam ko se s kim rukuje

Vijesti 15. apr 201812:37 > 12:39
N1

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini Maureen Cormack izjavila je danas da Donja Gradina nije mjesto gdje bi trebalo da se razmišlja o tome ko će se s kim rukovati.

Predsjednik RS Milorad Dodik lani se, na tom mjestu, odbio rukovati s Cormack, a američka ambasadorica u BiH danas je istakla da se nada da se tragedije kao što je ova u Donjoj Gradini „neće koristiti u svrhu političkog oportunizma“.

“Ja ću se rukovati s bilo kim ko želi to, ali na ovakve događaje dolazim da odam počast žrtvama”, istakla je ona.

Cormack je rekla da u Donju Gradinu dolazi već četvrti put kako bi odala počast žrtvama, te da je jedini razlog dolaska to da oda počast žrtvama, preživjelim i njihovim porodicama.

– Ovaj koncentracioni logor nas podsjeća na užasna zlodjela koja su počinjena za vrijeme Drugog svjetskog rata i na fašizam koji je sve to uzrokovao i zbog čega se cijeli svijet zgražavao. Nadam se da će nas taj zajednički osjećaj čovječanstva uvijek okupljati da odamo počast žrtvama. Ako svi dukoko pogledamo u svoju savjest, nadamo se da se svi možemo složiti da trebamo učiniti sve što je u našoj moći da se ovakve stvari nikada i nigdje ne ponove – ukazala je američka ambasadorica u BiH.

Zvaničnici entiteta RS, države Bosne i Hercegovine te Srbije, kao i međunarodni predstavnici u Bosni i Hercegovini prisustvuju danas u Spomen-području Donja Gradina na obilježavanju Dana sjećanja na žrtve ustaškog zločina u koncentracionom logoru Jasenovac i njegovom najvećem stratištu Donjoj Gradini.

Polaganju vjenaca i pomenu žrtvama prisustvovali su šef delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalni predstavnik EU ambasador Lars-Gunnar Wigemark, ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack, ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov, predsjednica Narodne skupštine Srbije Maja Gojković, srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin te, između ostalih, entitetski predsjednik Milorad Dodik i drugi zvaničnici tog bh.entiteta, kao i vjerski predstavnici.

Strogo je zabranjeno preuzimanje sadržaja, vijesti, videa ili fotografija bez dozvole. N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.